Iraakse parlementariërs willen Amerikaanse troepen het land uitstemmen

Iraakse parlementariërs willen Amerikaanse troepen het land uitstemmen

andriano.cz / Shutterstock

Het Iraakse parlement stemt zondag op een voorstel om de Amerikaanse troepen het land uit te zetten. Volgens Iraakse parlementariërs is de noodzaak van Amerikaanse defensie niet langer nodig omdat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) inmiddels is verslagen. Ook denken de Irakezen dat hun eigen leger sterk genoeg is om de noodsituatie in Bagdad weer onder controle te krijgen.

De lezing van het Iraakse parlement klinkt aannemelijk, maar komt op een moment waarbij de (militaire) spanningen tussen de Verenigde Staten, Irak en Iran hoog zijn opgelopen.

Het begon vrijdag met een Amerikaanse drone-aanval op een konvooi in Bagdad. Bij die aanval werden de Iraanse generaal Qassem Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi Al Muhandis gedood.

Op zaterdag werden er raketten afgevuurd op Amerikaanse doelen in de Iraakse hoofdstad. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde vervolgens furieus en dreigde 52 strategische Iraanse doelen te zullen bombarderen.

Als het Iraakse parlement er mee instemt om de Amerikanen het land uit te zetten, moeten er ongeveer 5.000 Amerikaanse troepen op het vliegtuig worden gezet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties