Jan Roos veegt de vloer aan met Maurice de Hond: "Zijn peiling is lachwekkend!"

Jan Roos veegt de vloer aan met Maurice de Hond: "Zijn peiling is lachwekkend!"

VNL-lijsttrekker Jan Roos heeft het wel gehad met de peilingen van Maurice de Hond. De bekendste peiler van Nederland heeft vandaag namelijk wéér een peiling vrijgegeven waarin VNL op nul zetels staat. Volgens Roos is dat de grootst mogelijke onzin. En ja, ik denk dat hij zeker een punt heeft.

Het is vandaag zondag en dat betekent dat journalisten (wij van DDS dus ook) vanochtend vroeg weer een nieuwe peiling van Maurice de Hond mochten ontvangen in onze inbox. Op zich is dat natuurlijk hartstikke leuk. Onze artikelen over peilingen doen het steevast erg goed, wat komt doordat Nederlanders de verkiezingscampagne op de voet volgen en elke dag weer willen weten hoe de race er voorstaat.

Toch moet je peilingen wel met een enorme korrel zout nemen. Steeds meer experts geloven namelijk dat professionele peilers het lastig hebben om de mening van het volk echt te peilen. Steeds minder mensen lijken bereid te zijn om mee te doen aan peilingen, waardoor hun betrouwbaarheid afneemt. Daar komt bij dat er natuurlijk altijd een dosis subjectiviteit bij peilingen komt kijken.

Jan Roos begrijpt dat ook en maakt vandaag dan ook duidelijk op Twitter dat hij helemaal geen vertrouwen meer heeft in het onderzoek van De Hond:

Zijn tegenstanders zullen Roos ongetwijfeld willen wegzetten als een man die het resultaat niet wenst te accepteren omdat het niet welgevallig is voor hem, maar hij heeft natuurlijk wel degelijk gelijk. Zie hoe de peilers de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne totaal verkeerd inschatten. Of het Brexit-referendum in Groot-Brittannië. Of de verkiezingsuitslag in Amerika, waar de peilers aangaven dat Donald Trump geen schijn van kans had. Zoals we allemaal weten is Trump nu president en is Hillary Clinton gedwongen met pensioen. De peilers zaten er ook daar gewoon helemaal naast.

Natuurlijk is het onmogelijk om glashard te zeggen dat De Hond en andere peilers er een puinhoop van maken, maar als ik naar de bezoekerscijfers voor bij artikelen over VNL, dan denk ik dat de peilers de impact van die partij wel degelijk onderschatten. VNL heeft wel degelijk een duidelijke aanhang die ook nog eens behoorlijk actief én gepassioneerd is; niet alleen op DDS, maar ook op Twitter en Facebook.

Kortom, hoewel het leuk is om over peilingen te schrijven en te lezen doen we er verstandig aan om ze niet al te serieus te nemen. Deze race wordt niet beslist door peilers, maar door kiezers -- door u en mij. Maar al te vaak zien we dat peilers de verkiezingsuitslag zelfs beïnvloeden. Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren. Stuk voor stuk moeten we ervoor zorgen dat we op de partij stemmen die het dichtst bij ons gedachtegoed staat; of dat nou de PVV, Forum voor Democratie, of VNL van Roos is. Wat we vooral niet moeten doen is dat we peilers als De Hond voor ons laten beslissen op welke partij we stemmen omdat "deze partij niet in de zetels peilt" of "om die andere partij van de overwinning af te houden."

In Nederland stemmen we niet tegen een bepaalde partij. Kijk maar wat er gebeurde na de verkiezingen van 2012, toen massa's liberale kiezers op de VVD stemden en daar vervolgens de PvdA gratis en niets voor bij cadeau kregen. Dat was precies het tegenovergestelde van wat we wilden... en het werd alleen maar mogelijk gemaakt doordat peilers ons week op week vertelden dat het een tweestrijd was tussen die twee partijen en dat we één van de twee moesten kiezen om de andere partij uit de macht te houden.

Nee, nee, nee! Dat spelletje spelen we nu, in 2017, niet nog een keer. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen; de Nederlandse kiezer zou toch minstens net zo verstandig moeten zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties