Jean Wanningen bij Café Weltschmerz: 'There Is No Alternative' voor de euro is onzin

Jean Wanningen bij Café Weltschmerz: 'There Is No Alternative' voor de euro is onzin

DDS-columnist Jean Wanningen eist dat er nou eindelijk eens een echt, open en transparant debat gevoerd kan worden over 'de politieke munt' die Europa nu al jaren geknecht houdt. Ik heb het dus over de euro.

Jean, die ook voor de website Follow The Money schrijft, kwam langs bij Cafe Weltschmerz om uit te leggen wat zijn visie op de euro is. Tijdens dat gesprek legde hij onder meer uit dat experts al voor de invoering van die munt waarschuwden dat het nooit goed kon gaan. Als er iets gebeurde dan moest dat "paralel" lopen met de nationale munten in Europa. Met andere woorden, de euro zou die munten niet helemaal moeten vervangen.

Dat advies werd in de prullenbak gegooid door de Europese boven-ons-gestelden. Deze idealisten wisten het namelijk beter. Zij wilden een Verenigd Europa opzetten, en daar was één Europese munt voor nodig. Punt.

Nu het duidelijk is dat die eerdere adviseurs gelijk hadden -- en de euro feitelijk mislukt is -- houden de Brusselse technocraten vol dat we er toch mee moeten doorgaan omdat de Europese integratie al te ver gevorderd is. Zeg maar: een soort van 'too big too fail-theorie' voor de euro. Of, zoals ze het zelf noemen: TINA (There Is No Alternative).

Die houding is sowieso al bizar -- "laten we er maar mee doorgaan ook als het ons kapotmaakt!" -- maar dat is al helemaal het geval als je bedenkt dat er wel degelijk oplossingen voor handen zijn. Jean is wat dat betreft voorstander van The Matheo Solution van André Ten Dam. Welke oplossing je precies voorstaat is natuurlijk niet eens zo interessant. Punt is: een blinde kan nog zien dat het niet op deze manier kan doorgaan.

Daarnaast ging Jean in op de problemen die veroorzaakt worden door de vluchtelingencrisis. Oftewel: het opengrenzenbeleid van de EU en van individuele lidstaten zelf. Hij deed dat op een buitengewoon evenwichtige manier, waarbij hij ook duidelijk maakte dat hij het "die mensen niet kwalijk kan nemen," wat natuurlijk ook zo is. Als ik in Senegal woonde zou ik ook op de boot naar Europa stappen. Maar dat betekent niet dat Europa het op haar beurt allemaal maar goed moet vinden. Mensen die een band hebben met Nederland zijn welkom (zij die onze cultuur omarmen, iets toevoegen, een Nederlandse partner [of kind] hebben, in Nederland gestudeerd hebben, er als kind al hebben gewoond, etc.), maar bij alle andere mensen moeten we wel degelijk voorzichtig zijn.

De vraag is dan natuurlijk we: hoe zorg je ervoor dat die mensen niet meer in deze aantallen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten naar Europa komen? Jean heeft een bijzonder innovatief idee: bouw gewoon moderne steden in die landen zelf. Daar voeg ik aan toe dat je dan ook hun veiligheid moet garanderen, maar het idee is prima. En ja, ironisch genoeg kan dat dan wél weer vanuit de EU zelf.

[caption id="attachment_165488" align="aligncenter" width="550"]jean wanningen eurobedrog Jean Wanningen is auteur van "Het Eurobedrog: Waarom Nederland uit de euro moet." Klik op de afbeelding om het boek te bestellen bij bol.com.[/caption]

Wellens werd toen kritisch door aan te geven dat dit dús betekent dat we dan een gemeenschappelijk 'buitenlands beleid' moeten hebben als EU. Maar wacht eens even, qua veiligheid hebben we dat al. Daar komt bij: moet dat echt? Moet je de Nederlandse marine onder gezag van Brussel stellen? Of kun je dat gewoon samen met elkaar coördineren als individuele lidstaten die samenwerken? De NAVO is toch ook geen internationale overheid? En daar komt bij: je kunt ook een nieuw agentschap opzetten om dit te regelen.

Toen Wellens daar kritisch op inging weerde Jean zich prima. Nee, het is niet hypocriet om zowel kritisch te zijn over de euro als over de machtshonger van Brussel, áls voor een gezamenlijke aanpak te pleiten op bepaalde gebieden. Nogmaals, de NAVO is ook geen supranationale overheid.

Overigens moeten mensen die zich ergeren aan de Gloria Wekkers van deze wereld (en safe spaces op universiteiten) de video ook echt even kijken. Het is heerlijk om te zien hoe Jean die vrouw en haar hate whitey filosofie fileert. Je kunt lachen om dat soort types, maar eigenlijk is het natuurlijk heel ernstig. De overdreven politieke correctheid die dit soort figuren voorstaan is namelijk echt ongelooflijk destructief, zeker omdat ze mensen die er anders over durven te denken systematisch het zwijgen opleggen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties