Naïeve Paus vindt dat conflict tussen Noord-Korea en VS moet worden "bemiddeld"

Geen categorieapr 30 2017, 8:30
Alsjeblieft, zeg. Laat deze man zich beperken tot het leiden van kerkdiensten, en de internationale politiek overlaten aan de... internationale politici. Die hebben er veel meer verstand van dan Paus Franciscus.
Nee hè? Paus Franciscus kan het niet laten z'n neus weer in andermans zaken te steken. Ditmaal denkt de kerkvader dat hij een soort eenmansbedrijf á la de Verenigde Naties is. Hij gaat in z'n eentje wel even dit ingewikkelde conflict oplossen. Ja, echt waar:

"Paus Franciscus vindt dat een derde land moet worden aangesteld om te bemiddelen in het conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.

Noorwegen lijkt hem bijvoorbeeld een goed idee, zo verkondigde hij zaterdag in het vliegtuig op de terugweg van zijn officiële bezoek aan Egypte.

Volgens de kerkvorst is de situatie "oververhit" geraakt waardoor de wereld risico loopt op een vernietigende oorlog. Franciscus vreest dat dan een "behoorlijk deel" van de mensheid zal worden vernietigd."

De flessen champagne kunnen op tafel in Pyongyang: de wrede leider Kim Jong Un heeft in ieder geval het Vaticaan er van kunnen overtuigen dat hij zeer capabele kernbommen heeft staan die hij kan afvoeren op de halve wereld. In werkelijkheid zal Noord-Korea niet verder kunnen komen dan wat bommetjes richting Zuid-Korea. Don't get me wrong: het communistische bewind aldaar kan flink wat schade aanrichten in het zuiderlijke buurland, maar "behoorlijk deel" van de mensen vernietigen? Nee, daarin weer Noord-Korea alleen in hun eigen propagandafilmpjes in te slagen.
De Paus moet zich dus gewoon niet bemoeien met dit conflict - hij heeft er duidelijk geen enkel verstand van, en maakt het op deze ondoordachte manier alleen maar erger. De Verenigde Staten dealen al al driekwart eeuw met het regime en zijn véél beter uitgerust om Noord-Korea tot de orde te roepen dan de papieren tijger van Vaticaanstad.
Besides: we hebben hier geen bemiddeling nodig, alsof Noord-Korea en de Verenigde Staten op welke wijze dan ook gelijkwaardige partners zijn die alleen wat tegengestelde belangen kennen. Nee, Noord-Korea bedreigt de halve regio en moet tot de orde geroepen worden. Wie kan dat het meest effectief doen, denk je? Een man in een witte jurk die ver weg in Europa woont, of een land dat in staat is een halve marine naar de Koreaanse wateren te laten opstomen en de diplomatieke macht heeft - samen met bondgenoot China - om het land economisch lam te leggen en de Kims eindelijk op de knieën te dwingen?
Ik weet het wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten