Kappen met die rotzooi Wikileaks! Rusland probeert Franse verkiezingen te verpesten met geheime documenten

Geen categoriefeb 01 2017, 20:30
Laat hier geen misverstand over bestaan: Wikileaks is een propaganda-arm van het Kremlin.
Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen hackte Wikileaks er lustig op los. De Democratische Partij werd keihard gehackt, waarna de documenten op strategische momenten online geplaatst werden. Hoewel links net doet alsof dit bedoeld was om Donald Trump aan de verkiezingswinst te helpen is dat allerminst bewezen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat het Rusland -- want dat bepaalt tegenwoordig alles wat Wikileaks doet -- er puur en alleen om ging om het democratische proces te ondermijnen en het vertrouwen van Amerikanen in hun democratie te beschadigen.
Je kunt voor of tegen een specifieke kandidaat en een partij zijn, maar het moge duidelijk zijn dat dit soort activiteiten volstrekt onacceptabel zijn. Geen enkel land heeft het recht om dit soort spelletjes te spelen (en ja, dat geldt ook voor de EU die onze verkiezingen iedere keer weer probeert te beïnvloeden).
Blijkbaar richt Wikileaks, en dus Rusland, zich nu op de Franse verkiezingen. Het doelwit van hun nieuwe hackoperatie is Francois Fillon:
https://twitter.com/KyleWOrton/status/826734907028303872
Let wel, Fillon is de presidentskandidaat van de Republikeinen, de partij van Nicolas Sarkozy. Hij is écht geen politiekcorrecte socialist. Sterker nog, hij wordt regelmatig aangevallen door de Franse media omdat hij zogenaamd te immigratie-kritisch en Rusland-vriendelijk is.
Je zou denken dat dit Wikileaks ervan zou weerhouden om hem aan te vallen, maar dat is dus niet zo. Ergens is dat ook wel logisch. Het gaat Moskou er immers niet zozeer om om bevriende mensen aan de macht te krijgen, maar om het democratische proces te ondermijnen. Ze willen ervoor zorgen dat Fransen helemaal geen vertrouwen meer hebben in politici in het algemeen en zelfs niet in hun politieke systeem. Het doel is om chaos en anarchie te zaaien. Poetin hoopt dat de Westerse landen daardoor verzwakt worden en dat hij daar vervolgens van kan profiteren.
Het is volstrekt irrelevant of je Fillon steunt of juist hoopt dat zijn belangrijkste concurrent, Marine Le Pen, de volgende Franse president wordt. Het gaat erom dat Poetin en zijn propagandisten niet wegkomen met dit soort vuile spelletjes. Die spelen ze maar in Rusland zelf. In West-Europa zijn we daar niet van gediend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten