Live: twee gijzelingsacties door moslimterroristen in Frankrijk. Update: Charlie Hebdo terroristen gedood!

Geen categoriejan 09 2015, 14:40
De mannen achter de aanslag op Charlie Hebdo én de man die gisterochtend een agente doodschoot zijn gijzelingsacties begonnen.
Buitenlandse én onze eigen media zitten er bovenop: de Kouachi-broers hebben verschillende mensen gegijzeld in een drukkerij, net buiten Parijs (en in de buurt van het vliegveld CDG). Tegelijkertijd heeft de extremist die gisterochtend een vrouwelijke agente vermoordde vijf mensen gegijzeld in een koosjere supermarkt.
Het moge duidelijk zijn: hier is sprake van een terroristische cel die tegelijkertijd in actie zijn gekomen.
Op dit moment worden er twee doden gemeld bij de gijzelingsactie bij de joodse supermarkt in Parijs-oost.
Aangezien het om een joodse supermarkt gaat is de kans groot dat de extremist in kwestie dit bewust zo gepland heeft.
De terrorist heet Ahmedi Koulibaly. Hij wordt, samen met een vrouw, verdacht van het neerschieten van de agente. De Franse autoriteiten hebben deze poster dan ook online gezet:
Zoals altijd houden wij deze gijzelingsacties in de gaten. We zullen deze post dus regelmatig updaten. Sky News zendt alles live uit, via YouTube: Laten we hopen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken gelijk heeft en dat de berichten over twee doden in de koosjere supermarkt inderdaad onjuist zijn:
Update 2:
Volgens Sky News zijn de Kouachi broers ondertussen helemaal omsingeld en is hun kans op ontsnappen bekeken. "We are playing the waiting game," zegt de correspondent ter plaatse. De autoriteiten hebben het hele gebied afgezet en de aanwezige anti-terrorisme eenheden houden hun geweren gericht op het pand waar de gijzelnemers zich verstoppen (samen met hun slachtoffers).
Opvallend genoeg wordt er onderhandeld met de terroristen. Het zou me hogelijk verbazen als zij akkoord gaan met wat voor deal dan ook, volgens mij rekken ze alleen maar tijd. Ze hebben immers al aangegeven graag 'martelaren' te worden. Hoe eerder de autoriteiten dit soort gijzelingsacties kunnen beëindigen hoe beter - natuurlijk wel op een manier waarbij de levens van de gijzelaars zo goed mogelijk worden gewaarborgd.
Update 3:
Volgens Sky News is er niet één gijzelnemer in de joodse supermarkt, maar twee. Koulibaly pleegt deze tweede terroristische aanval (want dat is het natuurlijk gewoon) samen met Hayat Boumedienne.
Update 4:
De Britse nieuwszender bericht nu dat er ook iets gebeurt bij het 'tracadero center', in het voor toeristen populaire gedeelte van Parijs. Ze lieten zojuist een foto zien van politieagenten in actie.
Update 5:
De autoriteiten hebben aangekondigd dat de metro niet stopt bij het station van Trocadero. Dat is een duidelijk teken dat er iets aan de hand is.
Update 6:
Foto's van het Trocadero:
Update 7: Sky News zegt nu dat het een vals alarm was bij het Trocadero (vlakbij de Eiffeltoren). Hopelijk klopt dat en blijft het beperkt. Update 8: Sky News zegt dat een bron bij de Franse overheid heeft gezegd dat er wel degelijk twee doden zijn gevallen bij één van de gijzelingsacties. Als dat klopt, zijn er in de afgelopen 48 uur 15 mensen gedood door de terroristen. Update 9: De Franse autoriteiten houden er duidelijk rekening mee dat er meer aanslagen kunnen plaatsvinden op joodse doelen.
Zoals altijd bij radicale moslims richten zij zich dus ook bewust op joden. Dieptriest.
Update 10:
Verschillende experts leggen uit op Sky News dat ze het mogelijk achten dat Al Qaeda meer aanslagen gepland heeft in Europa. Als dat klopt is het van het grootste belang dat alle Europese inlichtingendiensten informatie met elkaar delen en in actie komen. Hebben de Kouachi broers contacten gehad met Britse jihadisten? Of met Nederlandse?
Update 11:
De Algerijnse inlichtingendiensten vertelden hun Franse collega's kort voor de aanslag dat er een terroristische aanval aankwam. In het verleden heeft Algerije regelmatig goede informatie doorgegeven waardoor bloedbaden voorkomen konden worden.
Update 12:
Dit is toch wel een beetje bizar:
Update 13:
Er zijn schoten en een explosie gehoord bij de drukkerij waar de gebroeders Kouachi bezig zijn met een gijzelingsactie. Het is dus zeer wel mogelijk dat de politie eindelijk ingrijpt. Nu hopen dat het goed afloopt voor de gijzelaar(s) en dat de broers ofwel gevangen worden genomen, of uit de weg worden geruimd.
Update 14:
De bestorming van de joodse supermarkt is ook begonnen! Het lijkt erop dat de Franse autoriteiten op min of meer hetzelfde moment op beide plekken in actie zijn gekomen.
Update 15:
Volgens Sky News zijn de twee Charlie Hebdo-terroristen gedood. Ook zijn verschillende gijzelaars bevrijd, zowel bij de drukkerij waar de Kouachi-broers waren, als bij de joodse supermarkt waar hun vriend Koulibaly bezig is.
Update 16:
Twee agenten zijn gewond geraakt bij de bevrijdingsactie bij de joodse supermarkt waar Koulibaly en Boumedienne zich ophouden (of ophielden?).
Update 17:
Ook Koulibaly is gedood! Nu is het wachten op berichten over Hayat Boumedienne. Is die extremist(e) ook uit de weg geruimd of leeft zij nog steeds?
Update 18:
Hier een foto van de bevrijding van de gijzelaars (in de supermarkt). Je ziet dat het er minimaal vier zijn. In totaal zouden er zes gegijzeld zijn.
Screen Shot 2015-01-09 at 18.36.26
Update 19:
Nog een foto van de bevrijdingsactie bij de joodse supermarkt. Zoals u kunt zien werd er keihard ingegrepen.
Screen Shot 2015-01-09 at 18.42.58
Update 20:
Er wordt steeds meer bekend over de bevrijdingsactie, die buitengewoon professioneel is afgehandeld door de Franse autoriteiten. Zij hackten het interne (televisie) systeem van de supermarkt waardoor ze konden zien wat er gebeuren en waar de gijzelnemers (en de gegijzelden) zich ophielden. Daarnaast hadden ze telefonisch contact met één van de gijzelaars, waardoor die zich voor konden bereiden op de actie. Dat wil niet zeggen dat het niet beter kon, daarover later ongetwijfeld meer, maar het had veel slechter gekund.
Update 21:
Vreselijk: de terroristen in de supermarkt hebben minstens vier gijzelaars vermoord. Dat bericht Sky News nu. De Britse journalisten vragen zich nu al af of dit komt doordat de twee bevrijdingsacties nét niet tegelijkertijd plaatsvonden. De actie in de supermarkt zou een minuut of tien later zijn begonnen. Begreep terrorist Koulibaly wat er gebeurde en begon hij de gijzelaars snel te vermoorden, of schoot hij ze dood op het moment dat de politie hem aanviel? Had hij daar tijd voor?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten