Mark Rutte bekritiseert potverterende Italianen tijdens World Economic Forum in Davos

Mark Rutte bekritiseert potverterende Italianen tijdens World Economic Forum in Davos

Erik van Muiswinkel in zijn rol als Hoofdpiet, in 2010. © Screenshot Sinterklaasjournaal / NTR.

Premier Mark Rutte was deze week op elitebezoek bij het World Economic Forum (WEF) te Davos. Het WEF vindt jaarlijks plaats en daar tussen de skihutten overleggen, dineren en drinken de genodigden over 'van alles en nog wat' en dus ook over Italië en haar begrotingsproblemen, zo stelt Hart van Nederland. En die problemen zijn flink, want sinds de crisis is het begrotingstekort van de Italianen tot ongekende hoogten gestegen.

Tijdje geleden schreef de redactie van DDS al over het spanningsveld tussen enerzijds nationale soevereiniteit en de beperkingen die een monetaire en financiële unie opleggen. Ieder land heeft natuurlijk het soevereine recht zelf een begroting op te stellen, maar als die begroting een risico vormt voor de stabiliteit van de Europese Unie dan is het terecht dat daar wat van wordt gezegd door 'de anderen' die het grapje weer moeten betalen.

De Europese Unie zette de strafprocedure tegen de Italianen, na enkele kleine aanpassingen van de conceptbegroting, stop. Dat was dan goed nieuws voor het Italië van Salvini. Maar er was ook minder goed nieuws: de angst voor een nieuwe recessie slaat om zich heen. En als de groei afremt, de economie in een recessie raakt en het begrotingstekort ziet er uit zoals nu, dan gaat dit waarschijnlijk héél veel problemen opleveren. Niet alleen voor de Italianen, maar ook voor ons.

Tijdens de WEF benadrukte Rutte nogmaals de problemen, die Italië zou ondervinden als ze de huidige financiële koers niet snel bijsturen. Maar luisteren doen ze niet, de Italianen hebben een 'big spender'-attitude. En Rutte heeft volkomen gelijk dat hij kritiek uit. Wat je ook van de man vindt, hij heeft Nederland in de afgelopen jaren wél enigszins financieel gezond gehouden. De bezuinigingen waren niet leuk, maar de Nederlandse staatsschuld in verhouding met het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) lager dan tien jaar geleden.

Het is jammer dat het zo moet lopen en eigenlijk weten we ook niet precies waarom de Italianen zo zelfdestructief zijn, is het sabotage van het Europroject? Zijn ze gek geworden? Of maakt het ze niet meer uit? Hoe dan ook. Als de liquiditeit opdroogt, de rentes stijgen en de Italianen dichten niet het 'gat in hun hand', dan kan het zomaar zijn dat de noordelijke Eurolanden wordt gevraagd bij te springen. En de Italianen hebben zelfs nog een joker achter de hand. In tegenstelling tot Italië, Griekenland en Ierland heeft Nederland geen garanties uitstaan voor Italië.

Of Nederland gaat bijspringen als het misgaat is echter nog maar de vraag, want als je zo met ogen open de economische realiteit naast je neerlegt dan verdien je ook om zelf op de blaren te zitten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties