Mark Rutte spreekt Dijkhoff tegen: 'Europese Unie moet meer doen tegen klimaatverandering!'

Mark Rutte spreekt Dijkhoff tegen: 'Europese Unie moet meer doen tegen klimaatverandering!'

Afgelopen maand is er veel te doen over het klimaatakkoord. We weten ondertussen dat als de drammers hun zin krijgen we minder vlees mogen eten alles peperduurder wordt. Maar het meest opvallende aan het klimaatdebat is wel de divergentie tussen enerzijds VVD-fractievoorzitter Dijkhoff en premier Mark Rutte. De laatste is groot voorstander van het verdrag van Parijs. Terwijl Dijkhoff een kritische noot plaatste bij het klimaatakkoord. Gelukkig hebben we de beelden:

Enkele weken geleden was de premier dus te gast bij CNN. Het gesprek ging het over het klimaatverdrag van Parijs en de daaruit voortvloeiende doelen. De Nederlandse klimaatwet en het akkoord vloeien voort uit de ratificatie van dat verdrag. Volgens Rutte zou de 'Europese Unie haar toezeggingen moeten vergroten om klimaatverandering tegen te gaan'. Tijdens het gesprek hamerde Rutte er op dat Europa op schema ligt en dat uitvoer van het klimaatverdrag 'absoluut noodzakelijk is voor de mensheid en de urgentie groot is'.

Volgens Rutte is er 'geen alternatief' en moet er 'snel worden gehandeld' om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo stelt hij: 'Dit betekent voor de EU dat de inzet moet worden verhoogd'. Begrijpt u het nog? Enerzijds hebben we een VVD'er die vraagtekens zet bij de impact van het klimaatakkoord, dat simpelweg voortvloeit uit het verdrag van Parijs. Iets waar de VVD altijd voor is geweest. En aan de andere kant hebben we een VVD-premier die op CNN pleit voor méér actie. Voor nog ambitieuzere doelen.

Op de vraag of het mogelijk is om dergelijke omvangrijke CO2-reducties uit te voeren stelt Rutte: 'Het kan slagen, kijk maar naar de resultaten van het verleden.' En inderdaad, in Europa is de uitstoot van CO2 niet zo sterk gestegen als elders, maar op mondiaal niveau zet het geen zoden aan de dijk. Zo werkt China wel aan verduurzaming, maar bouwen de Aziaten nog steeds honderden extra kolencentrale's. Hun inspanningen ten spijt zijn de kleine investeringen in duurzame energie slechts een druppel op een gloeiende plaat.

Tijdens de uitzending op CNN laat Rutte dan ook het 'ware gezicht van de VVD' zien: twee lijntjes uitzetten met ogenschijnlijk twee tegenovergestelde posities en vervolgens hopen dat de kiezers door het bos de bomen niet meer zien. Bij partijen die dergelijke toneelstukjes opvoeren is uw stem dus niet veilig.

Wat gaan we dan binnenkort zien een tegenstelling tussen twee VVD-vleugels waarbij de een voor méér klimaatmaatregelen én Europese Unie pleit en de ander op de rem trapt? Dat zou smullen zijn!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer