snapshot7

Maurice de Hond: klimaatmaatregelen zijn electoraal mijnenveld!

Geen categoriemrt 17 2019, 11:00
De coalitiepartijen staan zoals u weet op groot verlies en één van de factoren die daaraan heeft bij gedragen is het voornemen van het kabinet om klimaatmaatregelen door te voeren. Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond zijn VVD en CDA flink wat kiezers kwijtgeraakt vanwege het Klimaatakkoord en de reactie van het kabinet. Kiezers zijn massaal overgestapt op andere partijen en dan voornamelijk naar Forum voor Democratie.
Ook maken minder kiezers zich zorgen om de opwarming van de aarde dan een half jaar geleden. In december 2018 maakte 63% van de kiezers zich zorgen om de opwarming, nu is dat nog maar 56%. Een significante daling. En ook de veronderstelling dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde wordt onder de druk van de kosten van het Klimaatakkoord verpletterd.

Hoe denken kiezers over klimaatverandering?

[caption id="attachment_222194" align="aligncenter" width="881"]De attitudes van kiezers over klimaatverandering en de mogelijke impact van de mens. Bron: Maurice de Hond De attitudes van kiezers over klimaatverandering en de mogelijke impact van de mens. Bron: Maurice de Hond[/caption]
Volgens Maurice de Hond bestaat er een relatie tussen het verlies van 40% van de zetels van VVD, CDA en D66 en de opvattingen van de kiezer over de klimaatmaatregelen. Gezien de mogelijke impact van de klimaatmaatregelen op de koopkracht is dat niet meer dan logisch.
67% van de respondenten uit de steekproef van De Hond denkt dat de impact van de klimaatmaatregelen groter zal zijn dan wordt voorgesteld. Dit is in lijn met de resultaten van een eerdere peiling door De Hond waarin werd gesuggereerd dat 49% van de kiezers geen waarde hecht aan de doorrekening van het CPB en deze wantrouwt.
Het klimaatakkoord lijkt een splitsing in het electorale landschap te veroorzaken: 'Diegenen die nu niet meer VVD, CDA of D66 stemmen verschillen in sterke mate van degenen die nog steeds op deze partijen stemmen' zo stelt De Hond. Dit betekent dat Forum voor Democratie hoogstwaarschijnlijk haar zetels in de peilingen gaat verzilveren.
Maar het suggereert ook dat kiezers snel van mening veranderen en als de coalitie de klimaatmaatregelen minder serieus neemt dan ze nu aangeeft dat kiezers wellicht hun weg terugvinden naar VVD en CDA. Maar de wijze waarop de coalitiepartijen deze koersverandering communiceren zal van grotere impact zijn dan de keuze zelf.
Het nieuws dat het kabinet de kosten van het Klimaatakkoord wil doorschuiven naar het bedrijfsleven wordt overigens ook met argusogen bekeken. Volgens 81% van de kiezers zal de rekening uiteindelijk toch wel weer op het bordje van de huishoudens terechtkomen. En ook het CPB stelt dat dit het geval zal zijn.
Kiezers zijn verder sceptisch over de aard van het Klimaatakkoord. Volgens 82% zal het allemaal niet zo'n vaart lopen en is het nu 'afwachten of het voornemen van het kabinet daadwerkelijk in de praktijk wordt uitgevoerd'. Behalve kiezers van de coalitiepartijen achten de meeste kiezers de kans klein. En met de aanstormende verkiezingen in het vooruitzicht wordt de kans natuurlijk kleiner.
Zeker als de Eerste Kamer straks wordt bevolkt door de senatoren van Forum voor Democratie!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten