Met verkiezingsdag in zicht zinkt het PVV-schip langzaam

Geen categoriesep 11 2016, 9:45
Net als elke zondag is er weer een nieuwe peiling uit van Maurice de Hond.
screen-shot-2016-09-11-at-10-37-24
Nu de verkiezingen weer dichterbij komen stort de PVV zoals gebruikelijk weer in elkaar. Buiten verkiezingstijd geven boze VVD-kiezers altijd aan dat ze van plan zijn om op de PVV te stemmen omdat ze boos zijn op het kabinet. Als puntje bij paaltje komt bedenken ze zich dan vaak toch maar weer. Dat lijkt ook nu weer te gebeuren.
De PVV verliest twee zetels ten opzichte van vorige week, terwijl de VVD twee virtuele zetels stijgt. Het verschil tussen de PVV en de VVD is nu nog maar drie zetels. In december 2015 was dat gat nog 25 zetels groot.
[caption id="attachment_147020" align="aligncenter" width="217"]Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag! Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag![/caption]
Nu de verkiezingen dichterbij komen doet niet alleen de VVD het beter, maar premier Rutte zelf ook. Waar afgelopen winter nog meer vertrouwen hadden in Wilders dan in de premier is dat nu andersom. Dat is opvallend omdat er politiek-inhoudelijk niets veranderd is. Het beleid van het kabinet is hetzelfde, en Rutte voelde zich onlangs zelfs gedwongen om zijn excuses aan te bieden voor alle gebroken beloftes van de afgelopen jaren.
Toch switchen steeds meer rechtse kiezers nu virtueel toch maar terug van de PVV naar de VVD. Blijkbaar zijn ze weliswaar nog steeds boos op Rutte, maar durven ze het risico niet aan met Wilders, die excentrieker en agressiever is. Ja, Rutte voert een slecht beleid, maar hij is in ieder geval wel goed bij zijn hoofd.
Verder is het opvallend dat de SP weer een virtuele zetel verliest in één week tijd. De partij van Emile Roemer kan de zwakte van de PvdA dus niet uitbuiten. Ondertussen blijft VNL met lijsttrekker Jan Roos op twee virtuele zetels staan, en stijgt 50Plus een zetel: van acht naar negen. Die partij kon dus weleens uitkomen op of rond tien zetels.
Op de lijst van “waarschijnlijke” lijsttrekkers voor de verkiezingen van 2017 scoort Buma het hoogst, daarna komt Rutte. Jesse Klaver van GroenLinks staat op de derde plaats. Het is duidelijk dat er inmiddels nog maar weinig vertrouwen is in Samsom. Hij staat op de tiende plaats.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten