Naïeve overheid! Deradicalisering werkt niet voor staatsvijand nummer één: Samir A.

Naïeve overheid! Deradicalisering werkt niet voor staatsvijand nummer één: Samir A.

Kopstuk van de Hofstadgroep blijkt niet vatbaar voor het deradicaliseringstraject en is dus simpelweg mislukt. Dat meldt de NRC.

In 2006 werd hij veroordeeld en in 2013 werd hij 'vrijgelaten'. Sindsdien proberen instanties hem te laten deradicaliseren. Dat is niet alleen ontzettend duur geweest maar ook hopeloos ineffectief.

Bij zijn voorwaardelijke vrijlating werd de NCTV ingeschakeld om hem in de gaten te houden. Zo werd Mohammed Cheppih door de NCTV ingehuurd om Samir A. op het rechte pad te krijgen. Cheppih was zelf een geradicaliseerde mafkees en imam, maar zou ergens het licht hebben gezien. In Cheppih zag de NCTV de kans om een inside-man bij Samir A. te kunnen plaatsen.

Cheppih wordt dus betaald als 'deradicaliseringsspecialist' voor 125 euro per uur (!!!) om spion bij Samir A. te spelen. Cheppih regelt een werkplek voor Samir via Brahim Bourzik, voorzitter van een islamitische liefdadigheidsorganisatie. Daar ontstaat ruzie doordat Bourzik denkt dat Cheppih op zijn voorzitterschap aast. Cheppih zegt echter dat hij werd gevraagd of hij het mismanagement van Bourzik recht wilde trekken. Bourzik probeert Samir A. echter bij Cheppih weg te halen en zegt:

"Cheppih verdient zijn geld aan radicalisering. Samir is zijn broodwinning. En je gooit je gouden ei niet weg, of wel?”

Het wordt nog mooier! Farid Lahcen, nog zo'n specialist, tevens veroordeeld voor fraude met radicaliseringsgelden, probeert samen met Bourzik om Samir weg te halen bij Cheppih.

Cheppih bleek in 2013 12.000 euro te hebben ontvangen vanuit Samir om verblijfsvergunningen en huisvesting in de Verenigde Arabische Emiraten te regelen. De NCTV wist hier kennelijk niets van.

Cheppih raakte in een benaderde positie toen hij het geld al had uitgegeven, de emigratie werd geblokkeerd, toen weer toegestaan op voorwaarde van een psychiatrisch onderzoek en daarna alsnóg geblokkeerd door het OM. Daar kwam nog bij dat Cheppih's geldstroom helemaal werd stopgezet omdat de NCTV begon te merken dat 'de beoogde doelen niet werden behaald'. Ook had Cheppih het zichzelf moeilijk gemaakt door Samir te betalen voor zijn werk, want hiermee maakte hij zich schuldig aan terrorismefinanciering. Samir zegt echter niets te hebben ontvangen.

Zo gaat het nog wel even door. Dat hij niet naar Syrië is gegaan of aanslagen in Nederland heeft gepleegd, heeft meer te maken met de gevolgen die hij uit z'n analyses haalt, dan dat hij het moreel verwerpelijk vindt. Wat een geruststelling hè?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties