Nederlandse politie schildert groot doelwit op de rug

Nederlandse politie schildert groot doelwit op de rug

De Nederlandse politie geeft heel expliciet aan niet voorbereid te zijn op een mogelijke terreuraanval. Dat klinkt jihadisten natuurlijk als muziek in oren.

Als je momenteel een aanhanger bent van ISIS of van al-Qaeda op het Arabische Schiereiland, dan heb je een goede dag. Nadat eerder deze week door een verijdeld terreurplot in België eens te meer duidelijk werd dat de politie niet alleen het schild is tussen de aanslagpleger en het slachtoffer, maar ook zelf het slachtoffer is, luidt ook de Nederlandse politie de noodklok. Men geeft aan niet goed voorbereid te zijn op een terreuraanslag:

De beveiliging van politiebureaus, maar ook die van agenten op straat is, als er een terreuraanslag plaatsvindt in Nederland, ondermaats. Dat zegt de politiebond ANPV.

De Nederlandse politie is volgens de bond totaal niet voorbereid op een aanslag van het kaliber zoals die donderdag werd verijdeld in het Belgische Verviers.

Los van of dit nu klopt of niet vraag ik me af of het nu het slimste idee van de wereld is om via de pers dit soort zorgen wereldkundig te maken. Ja, uiteraard heeft de politie de vrijheid om een pleidooi te lanceren voor het vergroten van de capaciteit, maar door dat op zo'n publieke manier te doen geeft de politie eigenlijk een teken van zwakte af. Nu zijn we allemaal mensen en kennen we dat soort momenten allemaal zo nu en dan, maar de politie is een organisatie met een beschermfunctie: die moet ten alle tijden afschrikwekkend overkomen. Ook als ze dat even niet zo zijn, want vergis u niet: de politie is het enige wat in deze maatschappij staat tussen beschaving en volkomen barbaarse wetteloosheid. De preventieve werking die alleen al uitgaat van het bestaan van een politiemacht die mensen kan oppakken en vastzetten, is enorm. Gelukkig maar.

Aan die harde hand van de wet moet dus niet aan getornd worden. Derhalve heb ik een dubbel gevoel bij een dergelijke oproep van de ANPV zoals hierboven genoteerd. Instinctief steun ik de inhoud, maar de manier van uiten vind ik niet verstandig. Dit is namelijk alle motivatie die jihadisten en ander vrijheidshatend tuig nodig heeft om genadeloos toe te slaan en een onuitwisbare klap uit te delen aan onze veiligheidsdiensten.

Daarmee zou het een self-fulfilling propecy worden, en dat kan en mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn van zo'n oproep.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties