Nóg meer antisemitisch vandalisme rondom de jaarwisseling, ditmaal bij joods hospice

Geen categoriejan 18 2018, 16:00
Er worden steeds meer gevallen bekend van vandalisme rondom joodse instellingen en andere organisaties rondom de jaarwisseling.
De joodse gemeenschap in Nederland, en dan met name die in Amsterdam, heeft het niet bepaald makkelijk gehad sinds Donald Trump eind vorig jaar besloot te erkennen dat Jeruzalem toch echt de hoofdstad van Israël is. Met die beslissing mag je het natuurlijk oneens zijn - zoals dat met alles mag - maar helaas hebben veel tegenstanders ervan besloten hun woorden bij te zetten met daden. Gewelddadige, antisemitische daden.
En kennelijk moeten mensen met joodse achtergronden over de hele wereld daar de pineut van zijn. Het blijft voor veel mensen bijzonder lastig om een onderscheid te maken tussen wat Israël - een land - en joden - een religieuze groep - doen. Voor veel mensen is het één pot nat, wat betekent dat je joden wereldwijd mag terroriseren om wat een land, soms aan de andere kant van de wereld, doet. 'Antisemitisme', noemen we dat.
Het zal niemand ontgaan zijn dat begin december een boze Palestijn de ruiten bij HaCarmel, een kosjer restaurant aan de Amstelveenseweg te Amsterdam, kort en klein sloeg. Daar hield het echter niet mee op, want luttele weken later bleek tijdens de jaarwisseling hetzelfde te zijn gebeurd bij Chabad Central Amsterdam, een andere joodse organisatie in de hoofdstad. Toen kwam ook meteen naar buiten dat de aanval met Oud & Nieuw geen losstaand incident was, maar dat het gebouw in de weken daarvoor ook al meerdere keren was aangevallen.
En de lijst gaat maar door. De Amsterdamse politie heeft een video van een bewakingscamera vrijgegeven, waarop een man te zien is die 's nachts meerdere camera's bij eenzelfde gebouw bewerkt met een baksteen en demonteert.
Daarbij werd echter niét vermeld om wat voor plek het precies ging. Dat blijkt nu - je verwacht het niet - een joods hospice, Immanuel, te zijn. Geheel - of misschien ook niet - toevallig blijkt dit aan precies dezelfde weg als HaCarmel te liggen, de Amstelveenseweg. En hoewel dit een aardig lange straat is, doet het toch vragen opkomen: zou het één misschien met het ander te maken hebben? Zouden we te maken hebben met een golf van antisemitisch vandalisme en ander geweld? Het is zomaar een gokje, hoor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten