Oh wat gaat het goed, Mark! Lagere inkomens gaan er dit jaar zowaar op achteruit

Geen categoriejan 04 2018, 16:00
Mark Rutte heeft ons - voor de zoveelste keer in zijn carrière - weer eens blijgemaakt met een dooie mus.
Het kan niet op in politiek Den Haag. De economie is booming: we gaan van werkeloosheid naar een arbeidsoverschot, het consumentenvertrouwen stijgt en bedrijven verkopen meer. Het geld klotst weer tegen de plinten in het Torentje. Dus daar pikken we natuurlijk allemaal een graantje van mee.
Toch..?
Nou, niet dus, blijkt vandaag uit cijfers van ADP, een salarisdienstverlener. Als iemand weet hoeveel Nederlanders tegenwoordig onderaan de streep overhouden zijn zij het natuurlijk. En wat blijkt nou uit die cijfers: we gaan er met zijn allen helemaal niet zo op vooruit. Om met het goede nieuws te beginnen: als je een hoog inkomen (twee keer modaal) hebt, kun je zo'n zestien euro extra op je rekening verwachten per maand als gevolg van besluiten dat ons nieuwe kabinet heeft genomen. Zit je rond het minimumloon, dan kun je een plus van zeven euro verwachten. Nee, het zijn geen astronomische bedragen, maar zoals altijd in dit soort gevallen geldt: kijk een gegeven paard niet in de bek. Vooral niet als dat paard 'Rutte III' heet. Want een plusje blijft een plusje, toch?
Helaas gaat die vlieger niet op als jouw loon tot de laagste lonen behoort. Dan ga je namelijk niet op vooruit - nee, je loon blijft dan niet eens stabiel - maar zowaar op achteruit. Ook dat is slechts met zo'n vier euro, maar het feit blijft: je was er vorig jaar beter aan toe. Natuurlijk: het is logisch dat niet iedereen er in dezelfde mate op vooruit kan gaan. Dat hoge lonen - die sowieso al véél meer, zelfs procentueel, moeten afdragen - ook de meest voordelen krijgen is eerlijk, zolang we nog geen vlaktaks - waarbij iedereen precies hetzelfde percentage afdraagt - hebben. Maar dat houdt op zodra dat betekent dat een kleinere plus en dikke min wordt. Overigens krijgen we dat geld volgens de NOS bij de belastingaangifte over 2018 weer terug, maar tegen de tijd dat je die centjes - die je dus even vrolijk mag voorschieten - terughebt, zitten we aan de lente of zomer van 2019. En als je dat niet kan, zal het Mark Rutte worst wezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten