Pijnlijk voor Poetin: 'verslagen' Syrische rebellen vernietigen zeven Russische vliegtuigen

Geen categoriejan 04 2018, 15:00
Een extremistische kat in het nauw maakt rare sprongen, zo blijkt het maar weer.
Vorige maand mochten we mooi nieuws in ontvangst nemen van de Russische president Vladimir Poetin: volgens de 'democratisch verkozen' autocraat, die dit voorjaar waarschijnlijk een tigste termijn zal krijgen, was de oorlog in Syrië gewonnen. ISIS was op sterven na dood, en andere rebellengroeperingen - u weet wel, die zogenaamd 'gematigde rebellen' - stelden ook weinig meer voor.
Nou, dat valt dus nog te bezien.
Naar vandaag bekend is geworden, hebben die rebellen de Russische luchtmacht een pijnlijke nederlaag bezorgd bij een raketaanval op een luchtmachtbasis in Khmeimim. Volgens Russische media zijn bij die aanval maar liefst zeven toestellen vernietigd, en dan hebben we het niet over kleine verkenningsvliegtuigjes ofzo: de Russische vliegbazen zullen één transportvliegtuig, twee jachtvliegtuigen en maar liefst vier bommenwerpers moeten afschrijven. En nee, dat is niet niets. Welke rebellengroep er precies achter de aanval zit, is onbekend, hoewel de kans dat ISIS dit op haar geweten heeft klein is: dat heeft enkel in de grensregio tussen Syrië en Irak nog wat grondgebied in handen. Ook zij zijn dus zeker nog niet verslagen.
En hoewel ook ik graag aan leedvermaak doe wanneer het Poetin betreft, moet ik toch toegeven dat dit uiteraard geen goede ontwikkeling is. Na jaren aan burgeroorlog is inmiddels wel duidelijk geworden dat er simpelweg geen 'gematigde' partijen in Syrië zijn die de macht zouden verdienen. Bij allemaal zit er wel een steekje los, en in dit geval is het gewoon beter te accepteren dat maar beter zo snel mogelijk één partij kan winnen om in ieder geval de rust te doen wederkeren. En onze best bet is dan nog steeds Assad - in ieder geval for the time being. Aangezien Rusland hem steunt, is dit allesbehalve een fijne ontwikkeling, die ons eerder doet beseffen dat de strijd - wat Poetin ook beweert - in Syrië nog lang niet gewonnen is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten