Ongelooflijk! Wiebes (VVD) over blunder energierekening: 'leven bestaat uit meer dan energie'

Ongelooflijk! Wiebes (VVD) over blunder energierekening: 'leven bestaat uit meer dan energie'

Ongelooflijk! Minister Wiebes (VVD) reageert in de Tweede Kamer tijdens het vragenvuurtje op woeste Tweede Kamerleden vanwege de hogere energierekening. De energierekening stijgt meer dan gedacht en het kabinet blunderde met de gegevens. Maar alsof deze blunder niet genoeg is doet VVD-Minister Wiebes er nog even een schepje bovenop! En hoe!

In een waan van dedain voor de burger zegt Wiebes met droge ogen in de Tweede Kamer dat 'Het leven bestaat uit meer dan alleen energie', zo valt te lezen op WNL.

En inderdaad, het leven bestaat 'uit meer dan alleen energie'. Dat is ook de reden waarom Nederlanders aanvankelijk nog optimistisch waren voor het jaar 2019. De energierekening zou immers niet teveel stijgen. Want alle andere zaken waar het leven om draait, zoals voedsel, drank en sigaretten, wordt flink duurder vanwege de hogere belastingen. De blunder met de energierekening vond haar aanvang bij Prinsjesdag. De gegevens waarop het kabinet zich destijds baseerde 'waren verouderd' en 'er was geen rekening gehouden met de aantrekkende inflatie' zo stelde Wiebes in de Kamer.

In de Tweede Kamer speelde de coalitie het spelletje mee met de oppositie. Met gespeelde verontwaardiging sprak Matthijs Sienot (D66) over de blunder, maar de goede reacties kwamen uit het kamp van de oppositie. Zo was Wilders (PVV) woest en wist Thierry Baudet (FvD) iedereen te vertellen dat 'als het kabinet nu al blundert, het klimaatakkoord een fiasco wordt'. En inderdaad. Een kabinet die met de energierekening blundert is zeker niet te vertrouwen met plannen van tien tot dertig jaar tijd.

Het kabinet manoeuvreert zich met deze blunder in moeilijk vaarwater. Als de gegevens waarop het kabinet zich beroept niet blijken te kloppen dan is het maar de vraag of allerlei andere gegevens die het kabinet gebruikt wel kloppen Bijvoorbeeld de berekeningen over de koopkracht. Waarvan iedereen wel weet dat die al jarenlang achterloopt. Of het inflatiecijfer, dat overigens door het CBS laag wordt gehouden door methodologische trucjes.

Zou u de inflatie berekenen via de oude methode dan zou de inflatie veel hoger uitvallen.

Nog zo'n cijfer: de divergentie tussen ervaren dreiging versus daadwerkelijke aangiften. Als het gaat om het geweld tegen LGBTQ+'ers dan zit er een duidelijke divergentie tussen hun eigen ervaringen en de cijfers van de ambtenarij. Wie heeft er dan gelijk? Wie gelooft het kabinet in zo'n geval? De cijfers? Of de met wonden bezaaide slachtoffers? Het dedain van Wiebes in de context van dit geblunder is stuitend.

Het kabinet 'blundert' dus voortdurend met cijfers. Maar is dit keer wel betrapt. Oh ja, een compensatie voor de burger vanwege de blunder zit er niet in...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties