Oogartsen willen totaalverbod op vuurwerk

Geen categoriejan 03 2015, 8:00
Onze oer-Hollandse traditie ligt onder vuur.
De aanval op vuurwerk gaat door. Gisteren zat oogarts Tjeerd de Faber namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap in Nieuwsuur om te pleiten voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. De reden: er zijn ieder jaar altijd weer een paar mensen die een rotje in hun hand laten ontploffen of een vuurwerkpijl in hun ogen krijgen.
De Faber deed gisteren een oproep aan politiek Den Haag, die volgens hem haar verantwoordelijkheid moet nemen en zo snel mogelijk de oer-Hollandse traditie de nek om te draaien. Citaat: "We betalen met ons kleine landje ieder jaar een veel te hoge prijs in de vorm van afgerukte handen en blinde ogen. Dat kan niet de bedoeling zijn van een feestje."
Nu staat De Faber bekend om zijn jaarlijkse pleidooi voor een vuurwerkverbod. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat hij niets anders doet dan media-optredens geven om voor een verbod te pleiten. Hij komt ieder jaar weer braaf opdagen als de media op zoek zijn naar iemand die wil dat vuurwerk verdwijnt.
Ik snap overigens goed waarom hij bezorgd is: het is echt heel erg als je een oog kwijtraakt door vuurwerk. Dat wens je niemand toe. Maar ik ben ervan overtuigd dat een verbod niet nodig is. Waar is De Faber gebleven die gratis vuurwerkbrillen uitdeelde? Want dáár zit het probleem momenteel. Lees maar:

Tijdens de nacht van oud en nieuw zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zeven mensen binnengebracht van wie een oog ernstig beschadigd is geraakt door vuurwerk.

De slachtoffers hebben blijvend verminderd zicht of een oog dat volledig blind wordt. In enkele gevallen moeten artsen mogelijk een oog verwijderen. Geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op.

De vuurwerkbril is een uitstekend beschermmiddel tegen vuurwerk dat per ongeluk verkeerd wordt afgestoken. Voor iedereen die bang is dat een vuurwerkpijl in zijn of haar oog belandt, is de vuurwerkbril een superhandig en onmisbaar dingetje. Volgens mij zijn ze meestal nog gratis op te halen bij de vuurwerkverkopers ook. Ik snap dat vuurwerkverbodsfetisjisme gewoon niet. We verbieden auto's toch ook niet omdat daar dagelijks ongelukken van komen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten