Ook de NOS geeft schoorvoetend toe: 'kiezers maken zich toch wel druk over normen en waarden'

Geen categoriefeb 24 2017, 8:00
Je zou het bijna niet verwachten, maar de Nederlandse kiezer maakt zich zowaar druk over het vervagen van onze normen en waarden.
"Kiezers bezorgd over normen en waarden", kopt de NOS vrijdagochtend met een stevige portie verbazing, nadat ze een onderzoek hebben laten uitvoeren door onderzoeksbureau Ipsos - vooral bekend van de wekelijkse peilingen, zoals die van donderdag waaruit bleek dat Rutte nu toch echt Wilders achter zich heeft gelaten.
Het idee achter dat onderzoek? Mensen moesten aangeven welke thema's vooral belangrijk zijn voor hen bij de komende verkiezingen, plus aangeven hoezeer ze zich druk maken over specifieke thema's. En wat blijkt nou? Natuurlijk had onze fijne staatsomroep graag van de hoogste toren geschreeuwd dat de economie centraal staat: een onderwerp waar de geliefde, gevestigde partijen deze verkiezingen graag om zouden laten draaien, nu de Nederlandse economie kwakkelend weer enigszins op gang komt. Maar nee, dat is zeker op 15 maart eventjes bijzaak, want deze keer maakt men zich - moet ik nog vermelden dat dat terecht is? - vooral zorgen om het verdwijnen van de principes waarop dit land gebouwd is.
En met 'vooral' bedoel ik niet dat een hardcore groep PVV-stemmers hier waarde aan hecht. Nee, de getallen zijn zo schrikbarend hoog dat zelfs de NOS dit kennelijk niet meer negeren kon: maar liefst 86% (!) ziet het somber in wat betreft onze normen en waarden, en slechts 10% vindt het allemaal wel best dat onze land elke dag verder islamiseert - de rest weet het niet zo. Ook denkt slechts 10% dat onze normen en waarden in de toekomst zullen verbeteren - de rest van Nederland is dus niet zo naïef. Hiermee is het met afstand het onderwerp waar Nederland de meeste waarde aan hecht.
Maar daar houdt het niet op. Ook op nummer twee staat namelijk een onderwerp dat zeer pijnlijk is voor vele partijen die zich onder de gevestigde orde rekenen. Hebben ze onze normen al verloochend, dan hebben ze er qua grenzen al helemaal een potje van gemaakt. Migranten en asielzoekers zijn namelijk de tweede grootste zorg van stemmend Nederland - goh, nog zo'n enorme verrassing! Ook hier ziet maar liefst 81% van ons land dat het helemaal de foute kant op gaat - slechts 16% gelooft nog in de droom van de vrolijke multiculturele samenleving die links ons probeert aan te smeren.
Op de derde plek staat de gezondheidszorg - ook geen grote verrassingen hier - en pas op nummer vier komt dan eindelijk de economie. Een stevige domper voor onze omroep als je zo'n onderzoek laat uitvoeren, als je het mij vraagt.
Je kunt je natuurlijk afvragen: wat betekent dit voor de verkiezingen? Als dit daadwerkelijk de onderwerpen zijn waar ons land zich het meeste druk om maakt - en er is geen enkele reden om van het tegendeel uit te gaan - dan zullen partijen die deze zorgen vertolken daar het meeste profijt van hebben. Dat zullen we misschien niet terugzien in de peilingen, maar het zou best eens kunnen dat veel zwevende kiezers zich uiteindelijk toch door deze onderwerpen laten leiden en toch op het laatste moment nog voor een partij als de PVV gaan. Laat ik het zo zeggen: de kans dat ze last-minute nog op DENK - dé grote vijand van alles waar Nederland voor staat - gaan stemmen is er hiermee gelukkig niet groter op geworden.
Nee, Nederland kan niet langer voor de gek gehouden worden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten