Opeens houdt de elite van referenda: 'Ierland kiest voor legalisering abortus'

Geen categoriemei 26 2018, 11:00
Met ruime afstand zelfs.
Uit de resultaten van de eerste exit polls blijkt dat Ieren gekozen hebben om abortus te legaliseren. Maar liefst 68 procent van de kiezers zouden voor legalisering gestemd hebben, 32 procent stemde tegen. Dat is een opzienbarend verschil in een land dat toch echt bekendstaat als sociaal conservatief én belijdend katholiek. De rooms-katholieke kerk is immers sterk gekant tegen abortus en ziet het zelfs als moord.
Op zich ben ik het daarmee eens, zéker als het hartje van de baby klopt -- dan vernietig je gewoon echt een menselijk leven. Gelukkig is het niet zo dat ze in Ierland meteen voor late term abortions kiezen:

Als uit de officiële uitslag blijkt dat het 8e amendement wordt ingetrokken, mogen vrouwen straks in de eerste twaalf weken van hun zwangerschap altijd een abortus krijgen. Na twaalf weken worden de regels weer strenger. Een abortus mag dan alleen nog als het leven van de moeder in gevaar is, of als de baby de zwangerschap niet gaat overleven.

Twaalf weken wordt in meer landen gezien als een belangrijke grens omdat het hartje van de baby dan echt klopt en er al een gooi kan worden gedaan naar diens geslacht. Voor veel mensen is dat dus het moment waarop de foetus feitelijk een mini-mens wordt.
Hoewel dit misschien geen verbetering is voor de oude situatie in Ierland is het dus wel degelijk een verbetering ten opzichte van de Nederlandse wet. Bij ons is abortus legaal tot de 24 week. Dat is volstrekt belachelijk. Bij 24 weken is de baby echt een baby en tegenwoordig zelfs in staat om te overleven als hij op dat moment (en dus te vroeg) geboren wordt. In de praktijk houden artsen 22 weken aan, maar ook dat slaat nergens. Voorstanders daarvan moeten maar eens goed naar echo's kijken van baby's van een week of 18/19/20. Dat zijn mensen. Mini-versies, jawel, maar nog altijd mensen. Het is volstrekt onzinnig dat baby's op dat moment geen rechten hebben en we ze als minder dan dieren behandelen -- want zelfs op het zomaar doden van een dier staat wettelijk een straf.
Hoe dan ook, het zal vandaag en morgen interessant zijn om te zien hoe de elites opeens heel blij met een referendum zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten