Peiling: 45% van de Nederlanders wil een Grexit, Jeroen Dijsselbloem krijgt onvoldoende voor optreden

Geen categoriejun 28 2015, 9:45
Nederland kent meer voor- dan tegenstanders van een zogeheten 'Grexit', zo becijfert Maurice de Hond vandaag in een peiling die volledig in het teken staat van Griekenland.
Vandaag heeft Maurice de Hond geen veranderingen kunnen constateren in het electorale gedrag van Nederlanders wat betreft ons eigen discours: er treden geen zetelwijzigingen op. De VVD blijft dus ook virtueel de grootste partij.
Wél heeft de peiler de bevolking aan de tand gevoeld over de Griekse crisis, die deze is ontstaan vanwege het weglopen van Tsipras van de Europese onderhandelingstafel. Dan blijkt dat maar liefst 45% van de Nederlanders de Grieken liever ziet verdwijnen uit de eurozone, een zogeheten 'Grexit'. 38% van de Nederlanders willen het Zuid-Europese land echter behouden. De achterbannen van VVD, PVV, SP en CDA zijn in meerderheid voor een Grexit, PvdA'ers en D66'ers in meerderheid tegen.
Clipboard01Ook de rol van Dijsselbloem wordt negatief beoordeeld. De Nederlandse minister van financiën is tevens voorzitter van de Eurogroep en heeft in die positie veel met de Griekse onderhandelingsteams aan tafel gezeten. Hij krijgt een 5,1 van de Nederlandse kiezer. Alhoewel VVD'ers, PvdA'ers, CDA'ers en D66'ers hem een zuinige voldoende geven, zijn de lage rapportcijfers die hij krijgt van PVV'ers (3,0) en SP'ers (3,7) afdoende om zijn beoordeling onder water te trekken.
Toch is Dijsselbloem nog één van de best beoordeelde politici die een cijfer kregen. De PvdA'er moet alleen de Duitse bondskanselier Merkel laten voorgaan met een 5,4. Rutte, Lagarde (IMF) en Juncker (EC) halen een cijfer tussen de 4 en de 5. Hekkensluiters zijn echter de Griekse premier Tsipras en zijn minister van financiën Varoufakis. Zij krijgen respectievelijk een 3,8 en een 3,6. Ondanks dat zij veelvuldig geprezen worden door SP-politici, denken zelfs de kiezers van de Socialistische Partij bepaald niet positief over dit tweetal.
Clipboard02Tenslotte ziet Nederland de gevolgen van een Grexit optimistisch in. 60% denkt dat er geen economische crisis zal plaatsvinden, mocht het tot een beëindiging van een Grieks eurolidmaatschap komen. PVV'ers en VVD'ers vinden dat in de sterkste mate:
Clipboard02Vermoedelijk gaan we deze week al zien welke Nederlanders er gelijk krijgen en aan het langste eind van het touw trekken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten