Peiling: aanslagen hebben geen effect op stemgedrag Nederlandse kiezer

Geen categorienov 15 2015, 9:00
Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat de aanslagen in Parijs weinig tot geen effect hebben op het stemgedrag van de Nederlandse kiezer.
De Hond ondervroeg voor de aanslag 3.000 mensen over hun politieke voorkeuren. Daaruit bleek dat de resultaten met de peiling van vorige week nihil waren. Vervolgens sloegen de terroristen toe. De peiler besloot om nog eens een groot onderzoek te houden: nu vroeg hij 2500 mensen op welke partij ze zullen stemmen.
Het resultaat? Nog steeds geen verschuivingen.
Opmerkelijk genoeg is dit niet de eerste keer dat blijkt dat de Nederlandse kiezer zich wat stemgedrag betreft niets aantrekt van aanslagen: uit peilingen na de aanslagen in Madrid (2004) en Londen (2005) bleek hetzelfde.
Net als vorige week is de PVV van Geert Wilders deze week dus de grootste in de peiling van De Hond. 25 procent van de Nederlandse kiezers zegt bij de eerstvolgende verkiezingen op die partij te stemmen. Dit houdt in dat de PVV 38 virtuele zetels heeft. Daarmee is het volgens de peiling verreweg de grootste partij van het land.
De PVV wordt op ruimte afstand gevolgd door de VVD: de liberalen zouden nog maar 19 zetels overhouden van de 41 die ze nu hebben als er vandaag verkiezingen zouden zijn. Daarmee is de virtueel tweede partij van het land dus twee keer zo klein als de grootste partij. De VVD wordt gevolgd door het CDA (18 zetels), D66 (17 zetels), en de SP (16 zetels). GroenLinks zou 14 zetels krijgen als de verkiezingen vandaag waren, en de PvdA zou genoegen moeten nemen met 10 schamele zetels.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten