PEILING: PVV verliest wéér zetels en de VVD blijft stabiel: zet de trend zich zo door tot 15 maart?

Geen categoriemrt 02 2017, 18:30
De peilingen waren de afgelopen weken redelijk stabiel, maar nu politiek Den Haag in reces heeft en het campagnevoeren écht is losgebarsten zien we wie het wel en niet goed doen tot nu toe bij potentiële kiezers.
Het is donderdagavond, en dat betekent dat Ipsos wederom haar wekelijkse peiling publiceert met wat we zoal kunnen verwachten wat betret resultaten na 15 maart. En daarbij zijn er uiteraard winnaars en verliezers, waarvan de PVV toch echt bij die laatste groep hoort: ten opzichte van vorige week is er alweer een zeteltje vanaf, waardoor de dalende lijn voor Wilders en de zijnen lijkt door te zetten: konden de PVV'ers vorige week nog op 26 zetels in de Tweede Kamer, dan zijn dat er nu nog maar 24: 'slechts' 9 meer dan ze er op dit moment echt hebben. Dat is ook niet zo verrassend, aangezien Wilders zijn campagne de afgelopen week aardig heeft moeten terugschroeven door de blamage rondom zijn beveiliging. Dat levert misschien wat sympathie op, maar duidelijk geen extra stemmen: uiteindelijk moet je toch vooral je gezicht laten zien. De VVD daarentegen kan redelijk gerust ademhalen: zij winnen niets, maar verliezen ook niet: ze blijven met 28 zetels overduidelijk de grootste partij van het land.
De grote winnaar van de week is het CDA. Dat lijkt enigszins uit het niets te komen, maar heeft een goede reden. Zoals al eerder gezegd is het immers essentieel om je gezicht te laten zien, en dat heeft het CDA als enige rechtse - nou ja, niet ultralinkse - partij gedaan bij het televisiedebat van RTL Nieuws. Hoewel Buma's optreden daar niet echt veel lof verdiende, heeft het feit dat hij daar tenminste was en het niet geheel heeft verpest hem geen windeieren gelegd: maar liefst drie zetels meer kunnen de christen-democraten op rekenen volgens Ipsos, waardoor ze met 19 zetels nu de derde partij van Nederland zouden worden.
Dat bewijst maar weer dat, hoewel de redenen aardig legitiem was, Rutte en Wilders zich toch vooral in de vingers hebben gesneden door zoveel debatten af te zeggen. Met zoveel partijen is het onvermijdelijk dat mensen ook lang blijven zweven tussen al die verschillende keuzes, en velen laten het kennelijk toch uiteindelijk afhangen van argumenten die in een 'begrijpelijk' format gegoten zijn: geen eeuwenlange Kamerzittingen, maar felle debatten over duidelijke onderwerpen zijn wat men zich in het stemhokje toch het beste herinnert. Dat kun je goed of slecht vinden, maar zo gaat het wel - en des te meer reden hebben nieuwere partijen als VNL en Forum voor Democratie - die deze week allebei één zetel binnenhalen - om stevig te klagen bij de organisatie van dat soort debatten: het gaat immers echt om een significant verschil.
De uiteindelijke verdeling ziet er zo uit (de precieze cijfers zijn hier te vinden):
[caption id="attachment_161318" align="aligncenter" width="538"]De Ipsos-peiling van 2 maart. Bron foto: Ipsos De Ipsos-peiling van 2 maart. Bron foto: Ipsos[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten