Peiling: VVD blijft bovenaan, maar electoraat wil van staatssecretaris Van Rijn af

Geen categoriejun 07 2015, 9:45
De VVD blijft ook deze week de grootste partij. Maar niet alle bewindslieden in Rutte's kabinet kunnen op diezelfde populariteit rekenen.
In de peiling van Maurice de Hond verschuiven er vandaag geen zetels. De VVD blijft met 25 zetels de grootste partij, gevolgd door de SP en het CDA. De PvdA blijft staan op het diepterecord van 9 zetels, en ook de opmars van Jesse Klaver lijkt voorlopig gestuit te zijn:
peilinglelzMaar ondanks dat het electoraat de mening over de politieke partijen niet heeft bijgesteld ten opzichte van vorige week, waren er wel degelijk grote thema's die speelden. Met name een debat met staatssecretaris Martin van Rijn over PGB's, die door toestanden op zijn ministerie al geruime tijd niet worden uitbetaald. Voor 60% van de kiezers is dat voldoende om de bewindsman op het wachtgeld te gaan zetten:
vanrijnimoMaar ondanks dat maar 2% van de huidige PvdA-kiezers voor de motie zou stemmen, was maar liefst 58% van de PvdA-kiezers uit 2012 voor. Maurice de Hond concludeert daaruit:
Bij de PvdA-kiezers van dit moment geeft 2% aan voor deze motie te stemmen, maar van de PvdA-kiezers uit 2012, die nu niet meer PvdA stemmen geeft 58% aan voor die motie te stemmen. Het geeft goed aan hoezeer de deelname aan het kabinet het electoraat van de PvdA splijt.
Martin van Rijn ligt al enige tijd onder vuur vanwege het feit dat PGB's op . Deze week overleefde hij nog een motie van wantrouwen die gesteund werd door CDA, PVV, GroenLinks en de SP. Hij behoudt echter het vertrouwen van de Kamer, inclusief dat van de regeringspartijen als dat van voor de coalitie belangrijke partijen als D66 en de ChristenUnie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten