Peilingen! Jesse Klaver stopt met scorebordpolitiek, verliest direct één zetel in de peilingen

Geen categorieokt 06 2019, 9:45
Maurice de Hond (Peil.nl) stuurde ons zojuist de politieke barometer van deze week en we zien weinig verschuivingen. GroenLinks verloor één zetel aan D66, maar daar is dan alles mee gezegd. Met deze ene zetel wint de coalitie en staat daarmee op 62 in de peilingen. Klaver houdt daarmee woord: hij gaf aan af te willen van 'scorebordpolitiek' en maakt direct werk van zijn ambitie om 'minder te scoren'. Verlies: één zetel.

Peilingen van 6 oktober 2019

[caption id="attachment_236505" align="aligncenter" width="739"]De peilingen van 6 oktober 2019. Bron <a href=Maurice de Hond / Peil.nl" width="739" height="478" /> De peilingen van 6 oktober 2019. Bron Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan wordt direct duidelijk dat de coalitie wel op verlies staat sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, maar in feite nog steeds aan het roer staat van het land. Het zetelverlies in de peilingen doet Rutte ongetwijfeld pijn, maar als we realistisch zijn dan valt het ook allemaal reuze mee. Van 33 zetels naar 28 zetels is misschien een krimp van ruim 5 zetels, maar voldoende om nog steeds de grootste te zijn.
Direct na de VVD volgt de PvdA, die haar weg terug naar boven gevonden heeft. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 is de partij van Lodewijk Asscher zelfs verdubbeld in de peilingen. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden dan kan men bij coalitiebesprekingen eigenlijk niet meer om 'de partij van de roos' heen. Verder zien we een opmerkelijke verschuiving tussen GroenLinks en D66.
De verschuiving veroorzaakt een verlies van één zetel voor Jesse Klaver en zou zomaar eens de voorbode kunnen zijn van een trendwisseling. Daar had Jesse Klaver namelijk zelf ook al op ingezet. Hij heeft laten weten 'minder te willen scoren' en dat is bij deze gelukt. Hij raakt één zetel kwijt in de peilingen aan D66.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten