Politieke Barometer: Pechtold is de grote verliezer bij deze coalitie, meerderheid D66-kiezers ziet er niets in

Geen categoriejun 29 2017, 19:00
Oeps: de grootste nachtmerrie van Alexander Pechtold komt uit. Hij komt dan wel waarschijnlijk eindelijk eens in de regering terecht, maar de manier waarop nemen zijn kiezers hem niet bepaald in dank af!
Al sinds mensenheugenis droomt D66-leider ervan om eindelijk eens te mogen regeren. Hoewel hij het ook heerlijk vindt om alles en iedereen af te zeiken vanuit de oppositiebankjes, combineert hij deze dagtaak liever met het hebben van het laatste woord als onderdeel van het volgende Nederlandse kabinet. Een ministerpost, of misschien wel het vicepremierschap: the sky is the limit voor de christenhater en euthanasiefan.[caption id="attachment_169803" align="aligncenter" width="1024"]De zetelverdeling volgens de nieuwste <a href=Politieke Barometer: VVD 36, PVV 20, CDA 17, D66 20, GroenLinks 16, SP 7, PvdA 8, ChristenUnie 6, Partij voor de Dieren 5, 50Plus 3, SGP 2, DENK 4, FVD 6" width="1024" height="904" class="size-large wp-image-169803" /> De zetelverdeling volgens de nieuwste Politieke Barometer: VVD 36, PVV 20, CDA 17, D66 20, GroenLinks 16, SP 7, PvdA 8, ChristenUnie 6, Partij voor de Dieren 5, 50Plus 3, SGP 2, DENK 4, FVD 6[/caption]
Laat er echter geen twijfel over bestaan: het D66-opperhoofd is met de afstand de meest slinkse onderhandelaar in de formatie. Met de nodige intriges wist hij de gedoodverfde coalitiepartner ChristenUnie maandenlang op afstand te houden, waarbij hij Gert-Jan Segers bijna tot huilen aan toe bracht: de man wist niet wat hem overkwam toen Pechtold hem een lijstje onacceptabele bejaardenmoordplannen voorlegde waar nog even een handtekening onder moest. En dat alles om zijn geliefde partner in crime, de gifgroene Jesse Klaver, maar binnen te halen. Dat werd op Pechtolds stevige aanraden niet één keer, maar zelfs twéé keer geprobeerd, wat beide keren op niets uitliep. En gelukkig maar.
Dus gaan we alsnog verder met VVD-CDA-D66-CU. Ideaal is het zeker niet, maar onder de huidige omstandigheden van schoolpleindiplomatie waarbij iedereen iedereen uitsluit, is het de enige niet geheel rampzalige optie. De Politieke Barometer van deze week was dan ook terecht benieuwd naar wat kiezers van deze vier partijen nou vonden van deze combinatie. De uitslag is, zachtjes uitgedrukt, veelzeggend:

Van de onderhandelende partijen wijken D66-kiezers sterk af van VVD-, CDA- en ChristenUnie-kiezers in hun verwachtingen. Waar een ruime meerderheid van de VVD-, CDA- en ChristenUnie-kiezers tevreden zal zijn met deze coalitie, denkt een minderheid van de D66-kiezers daar hetzelfde over. Ook zijn D66-kiezers pessimistischer over de plannen waarmee dat kabinet gaat komen.

Dat niet alleen: D66-kiezers keren Pechtold ook in de peilingen de rug toe, waardoor zijn partij nu op één zetel minder zou kunnen rekenen, in vergelijking met vorige week. Wat dat betreft hebben de kiezers van D66 het goed begrepen. Zij hoopten natuurlijk allemaal op een coalitie met GroenLinks, wat er definitief niet inzit. Het pijnlijke zit hem echter in de tactiek die Pechtold hier heeft gebruikt: het wegjagen van Segers bij de eerste poging leidde weliswaar tot een nieuwe onderhandeling met de klimaatmaffiapartij, maar nu de ChristenUnie toch echt de enige optie is, moest de D66-voorman met hangende pootjes bij hem terugkomen. Als Gert-Jan Segers ook maar enig zelfrespect heeft zal hij zijn huid dan ook zeer duur verkopen, waarbij de extreme plannen van de democraten hopelijk de prullenbak in zullen verdwijnen. Dat hebben zijn kiezers goed begrepen, en het pijnlijke is dat dit helemaal niet zo had hoeven zijn als men meteen met de ChristenUnie in gesprek was gegaan: dan had D66 hier veel meer uit kunnen slepen.
Pechtold is dan ook met afstand dé verliezer van deze formatie: de man heeft stevig gegokt, en vermakelijkerwijs nog harder verloren. Is dat nu eens jammer!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten