Politietop negeert wangedrag agenten: " Er gebeurt niets tegen homohaat, moslimfobie en intimidatie van vrouwen. "

Geen categoriejul 13 2019, 8:00
Zojuist is er een zeer pittig interview verschenen met een voormalig topadviseur bij de politie. De adviseur zou het afgelopen jaar diverse keren wangedrag hebben gemeld, echter deed de politietop er niks mee. Hierop besloot de adviseur om ontslag te nemen. Waar bestaat dit wangedrag dan uit bij de politie?
Politiecoach Carel Boers trekt aan de bel. Als lid van de diversiteitsraad bij de politie kan hij niet meer aanzien welk wangedrag bijna institutioneel zit verweven in de korpsen. Boers is van mening dat er een informeel leiderschap heerst dat gebaseerd is op onethisch en moreel foute hiërarchie.

"De norm wordt gesteld door blanke, oudere heteromannen. Dat leidt ertoe dat agenten zich op het politiebureau vaak veel onveiliger voelen dan bij de uitoefening van hun taak op straat".

Ook gaat het volgens Boers om grootschalige seksuele intimidatie, aanrandingen en discriminatie. Vrouwen voelen zich totaal niet veilig binnen korpsen en sommige geven aan zich tweederangs te voelen. Ook spreken meerder mensen over het feit dat er valsheid in geschriften plaats vindt. Iets wat al vaker - op individuele schaal - naar buiten is gekomen. Hebben we echt met een grootschalig disfunctioneren en abject gedrag binnen onze korpsen te maken?
De hoogste baas van de politie, Erik Akkerboom, zegt met deze klachten aan de slag te gaan. Al langer probeert hij op diversiteit en inclusiviteit in te spelen binnen de politie.

In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen gelijk moet worden behandeld. Dat verplicht een ieder van ons om regelmatig de vraag te stellen: ben ik wel goed bezig?”

Al eerder kwam naar buiten dat er binnen het leger ook sprake is van een soort hiërarchie verdeling van Wij tegen Zij. Is het 'normaal' dat deze vorm van discriminatie binnen onze politie en leger netwerken zitten? De belangrijkste vraag is wellicht hoe grootschalig dit probleem is en of hier een gepaste oplossing voor te vinden is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten