Pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne: bestand? Welk bestand?

Geen categoriefeb 13 2015, 10:00
Het bestand van Minsk levert waarschijnlijk helemaal niets op.
Er zitten veel nadelen aan het bestand dat gisteren is gesloten in Minsk in Wit-Rusland. Er is afgesproken dat er een wapenstilstand komt in Oost-Oekraïne vanaf aanstaande zondag, maar Vladimir Poetin is overduidelijk de grote winnaar van het overleg. Er is namelijk óók afgesproken dat er amnestie komt voor de pro-Russische separatisten die de MH17 hebben neergeschoten. Misdadig gewoon. En die wapenstilstand stelt niks voor, want de separatisten, die worden gesteund door de Russen, vinden het akkoord maar niks:
"De pro-Russische separatisten hebben maar weinig op met het akkoord over het staakt-het-vuren", zegt Nieuwsuurverslaggever Rudy Bouma. Hij is in Donetsk, in het oosten van Oekraïne waar de separatisten de scepter zwaaien.
Hij verwacht niet dat de strijders zich veel zullen aantrekken van het akkoord dat gisteren in Minsk werd bereikt. "De separatisten die ik hier heb gesproken, zijn allemaal strijdbaar. 'Het bloed van onze broeders heeft hier gevloeid, wij zullen ons met hand en tand verdedigen', zeggen ze. 'De enige manier om met de Oekraïners te praten, is door ze eruit te gooien', zei een strijder die ik gisteren sprak in het ziekenhuis."
De separatisten zullen alles doen om de komende dagen nog zoveel mogelijk grondgebied te veroveren, zodat Oekraïne nog verder wordt aangetast in haar soevereiniteit. De kans bestaat bovendien dat het bestand doodleuk wordt geschonden de komende weken. Let maar op. De Russen zullen volgende week zeggen dat Oekraïne is begonnen met schieten, terwijl het de separatisten zijn die maar blijven doorvechten. En als ze het niet volgende week doen, dan wel de week erna.
Het is geen wonder dat de Amerikanen de Oekraïense militairen gaan trainen vanaf maart. Het heeft er namelijk alle schijn van dat Rusland nog lang niet klaar is met het aanvallen en bezetten van Oekraïne. Dat moet gestopt worden, en Poetin stopt pas als hij wordt gedwongen te stoppen. Dat gebeurt niet met een simpel bestand, maar met keihard machtsvertoon, inclusief wapens en alles. Ik zou ook liever niet willen dat het nodig was, maar de acties van de Russische agressor maken heel duidelijk dat we niet kunnen blijven toekijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten