Hier zit een stevig luchtje aan, is men het van links tot rechts eens.
Het is al tijdenlang hét verdachte onderwerp van gesprek uit de kabinetsplannen: het afschaffen van de dividendbelasting. Het afschaffen zelf daarvan is natuurlijk een prima maatregel: minder belastingen zijn altijd goed, en zeker als het ervoor zorgt dat ons land aantrekkelijker wordt ter vestiging van nieuwe bedrijven. En dat levert weer nieuwe banen op.
Zo ver geen probleem dus. De grote vraag is echter: waar komt deze maatregel opeens vandaan? Coalitieonderhandelingen voeren betekent compromissen sluiten, maar deze afschaffing stond in géén van de verkiezingsprogramma's: noch de VVD, ChristenUnie, D66 of het CDA was voornemens dit te doen. Het lijkt dus uit de lucht te zijn gevallen, maar juist dát is onwaarschijnlijk: de geruchten dat Shell en Unilever - twee bedrijven die hiervan aardig zouden profiteren - eigenlijk hierachter zitten, lijken inmiddels een feit. Ook Baudet toonde dit nog even aan:
Toch mooi hoe het kartel vanavond verder werd ontmaskerd. Rutte komt van Unilever, Hoekstra van Shell, Zalm was commissaris bij Shell, Ben Verwaayen zit bij Akzo, etc. En maar traantjes plengen over de Brexit... pic.twitter.com/t55l87HBZ3
— Thierry Baudet (@thierrybaudet) 8 november 2017
Deze vier multinationals - Unilever, Shell, Philips en AkzoNobel, hebben dus lopen lobby'en bij de regeringspartijen. Dat gegeven an sich is geen verrassing of schande: bedrijven, organisaties en andere belanghebbenden doen dit dagelijks aan het Binnenhof.
Wat echter wél aangeeft dat er iets stevig fout zit, is het feit dat het kabinet weigert ook maar een millimeter in te gaan op deze zaak. Hadden ze gezegd dat belangen van deze Nederlandse multinationals inderdaad mee zijn gewogen bij hun beslissing, dan was het daarmee waarschijnlijk af. Maar nee, in plaats daarvan houden ze het op totale radiostilte, en is de enige uitleg voor de afschaffing 'dat het meer banen oplevert'. Dat kan zo zijn, maar is in dit geval dus niet genoeg uitleg. Of zoals Baudet het verwoordde:
"Waar we vooral wijzer van werden, is dat we geen antwoord krijgen, en dat is altijd verdacht. En dan denk je, wat zit daar nu eigenlijk achter?"
Transparantie: het is hét sleutelwoord hier. Prima als je multinationals als kabinet kennelijk zó belangrijk vindt dat wij er 1,4 miljard extra belasting voor moeten ophoesten, maar wees daar dan ook gewoon eerlijk over, in plaats van het debat met de kaken stijf op elkaar uit de weg te gaan. Gelukkig lijkt het erop dat ze er niet zo makkelijk mee wegkomen: de Kamer heeft geëist dat er aanvullende uitleg moet komen over de afschaffing, waarmee Rutte volgende week terug moet komen om een beter, geloofwaardiger verhaal te houden. En zien of hij dan, voor de eerste keer in zijn leven, wél eerlijk kan zijn.