snapshot10

Proficiat! Rutte's VVD wint bokaal: 'Partij met de meeste integriteitsschandalen'

Geen categoriejan 26 2019, 17:00
Als de integriteitsschandalen in de politiek iets zeggen over de staat van het land dan is het wel de teloorgang van publieke moraal. De VVD van Mark Rutte spant de kroon en voert hierin de ranglijsten aan! De 'liberale' partij krijgt de twijfelachtige eer om zichzelf kampioen integriteitsschandalen te noemen. Niet echt een titel om trots op te zijn en onder het leiderschap van Mark Rutte is de partij afgegleden van keurige liberale partij naar een corrupt hol vol salonliberalen.
In 2017 mocht de partij zich ook al de meest corrupte van het land noemen en stapelden de schandaaltjes zich op. En nu winnen ze alweer! De schandalen zijn haast niet meer te tellen, maar onderzoekers van de Vrije Universiteit en de Erasmus Universiteit van Rotterdam deden het toch. De PVV staat op plek twee overigens. Ook geen verassing. De partij van Wilders is namelijk vaak betrokken bij schandalen, zoals onlangs toen PVV-fractiemedewerker Joyce haar ex-man en Tweede Kamerlid Dion Graus (PVV) betichte van mishandeling.
Laten we nu dan eens kijken naar de meest sappige schandaaltjes van de VVD.
Het bekendste schandaal is het geval van Halbe Zijlstra, die het zinkende schip van de salonliberalen vroegtijdig moest verlaten na leugens over zijn vermeende aanwezigheid in het Kremlin en zijn uitspraken over wat de Russische president Poetin zou hebben gezegd. Het lijkt erop dat de VVD'er de uitspraken deed op basis van verzoeken van een topman van Shell, maar deze ontkende dat natuurlijk. Halbe werd in de steek gelaten, net zoals Unilever de premier dumpte na het debat over de dividendbelasting.
Een ander sappig schandaal betreft oud-Kamerlid Han ten Broeke (VVD). Hij verliet in september de Kamer nadat bekend werd dat hij een 'ongelijkwaardige relatie' was aangegaan met een VVD-medewerker. Het was zeker niet de eerste keer voor 'Han(d) in het broekje'! In de jaren '90 werd hij als medewerker van oud-minister Jorritsma (VVD) betrapt op de stoel van de Kamervoorzitter! Daar had hij tussen neus en lippen door gewoon seks met een vriendin. Dat leverde hem destijds enkele maanden schorsing op.
Sinds 2018 zijn 29 VVD'ers in aanraking gekomen met het strafrecht. Behalve deze zaken zijn er een groot aantal namen waar een luchtje aan hangt. Zonder Google te raadplegen kun je een aantal noemen: Eurlings, Opstelten en Teeven bijvoorbeeld. Natuurlijk is de VVD niet de enige partij waar affaires zich voordoen. De PVV staat inmiddels dus op een 'keurige' tweede plek en ook andere partijen hebben problemen. Ter linkerzijde bij de PvdA bijvoorbeeld. Zo moest René van der Goot (PvdA) opstappen nadat hij in een tweet PVV'ers had uitgemaakt voor nazi's. Niet handig natuurlijk.
Als je het rapport doorleest ontstaat de indruk dat het erg slecht gaat in Nederland, maar in vergelijking met andere landen 'valt het nog mee'. Op de wereldwijde Corruption Perceptions Index staat Nederland op plek acht! En waar mensen zijn worden fouten gemaakt, dus laten we er ook niet teveel aan tillen, maar het zeker meenemen in onze overwegingen op welke partij te stemmen bij de komende verkiezingen.
Overigens is er één groep politici die nog meer problemen opleveren dan alle VVD'ers bij elkaar en dat zijn volgens het onderzoek van De Volkskrant de lokale politieke partijen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten