PvdA en VVD winnen zetels na kerstcrisis?!

Geen categoriedec 23 2014, 16:00
Nou breekt m'n klomp.
De kerstcrisis heeft de ruziënde coalitie geen windeieren gelegd. Nou ja, volgens De Stemming van EenVandaag dan. In die peiling winnen zowel VVD als PvdA zetels. De VVD één en de PvdA twee. Dat is vreemd, want uit de peiling van De Hond van afgelopen zondag blijkt juist dat de kerstcrisis het begin van het einde betekent voor de coalitie. Die peiling zag er zo uit:
peiling21-12
Kortom, de geur van ontbinding hangt rond het kabinet, maar niet volgens EenVandaag:

Vorige week was er de kerstcrisis rondom de nieuwe zorgwet van minister Schippers. Uit een nieuwe zetelpeiling van EenVandaag en GfK Intomart blijkt dat de regeringspartijen hier voorlopig geen virtuele zetels mee verloren hebben.

De cijfers van De Stemming zijn als volgt, inclusief het verschil met een maand geleden: VVD 24 (+1), PvdA 13 (+2), PVV 28 (+2), CDA 17 (-3), SP 19 (-2), GL 5 (-), D66 25 (+1), CU 7 (-1), SGP 3 (-), PvdD 4 (-), 50Plus 5 (-). Dat is nogal een verschil met de peiling van De Hond. Volgens EenVandaag verliest het CDA zelfs drie zetels vergeleken met een maand geleden, terwijl De Hond het CDA de op één na grootste partij van het land maakt (samen met D66).
Hier klopt iets niet. Peilingen zijn maar peilingen en het echte resultaat zien we pas op verkiezingsdag, maar hier zit wel erg veel licht tussen de twee peilingen. Het is niet verklaarbaar waarom VVD en PvdA ineens zouden gaan groeien, uitgerekend na de week waarin ze langs de rand van de afgrond zijn gescheerd.
Ik ben geen wetenschapper, maar ik denk dat de peiling van EenVandaag er het meest naast zit. Waarom? Simpel. Het CDA doet het de laatste tijd namelijk steeds beter en niet slechter, terwijl VVD en PvdA er een enorme puinhoop van maken. De kiezer wil niets liever dan dat het kabinet valt en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Kortom, het klopt van geen kant dat het kabinet nu meer zetels zou halen dan een maand geleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten