PvdA en VVD winnen zetels na kerstcrisis?!

PvdA en VVD winnen zetels na kerstcrisis?!

Nou breekt m'n klomp.

De kerstcrisis heeft de ruziënde coalitie geen windeieren gelegd. Nou ja, volgens De Stemming van EenVandaag dan. In die peiling winnen zowel VVD als PvdA zetels. De VVD één en de PvdA twee. Dat is vreemd, want uit de peiling van De Hond van afgelopen zondag blijkt juist dat de kerstcrisis het begin van het einde betekent voor de coalitie. Die peiling zag er zo uit:

peiling21-12

Kortom, de geur van ontbinding hangt rond het kabinet, maar niet volgens EenVandaag:

Vorige week was er de kerstcrisis rondom de nieuwe zorgwet van minister Schippers. Uit een nieuwe zetelpeiling van EenVandaag en GfK Intomart blijkt dat de regeringspartijen hier voorlopig geen virtuele zetels mee verloren hebben.

De cijfers van De Stemming zijn als volgt, inclusief het verschil met een maand geleden: VVD 24 (+1), PvdA 13 (+2), PVV 28 (+2), CDA 17 (-3), SP 19 (-2), GL 5 (-), D66 25 (+1), CU 7 (-1), SGP 3 (-), PvdD 4 (-), 50Plus 5 (-). Dat is nogal een verschil met de peiling van De Hond. Volgens EenVandaag verliest het CDA zelfs drie zetels vergeleken met een maand geleden, terwijl De Hond het CDA de op één na grootste partij van het land maakt (samen met D66).

Hier klopt iets niet. Peilingen zijn maar peilingen en het echte resultaat zien we pas op verkiezingsdag, maar hier zit wel erg veel licht tussen de twee peilingen. Het is niet verklaarbaar waarom VVD en PvdA ineens zouden gaan groeien, uitgerekend na de week waarin ze langs de rand van de afgrond zijn gescheerd.

Ik ben geen wetenschapper, maar ik denk dat de peiling van EenVandaag er het meest naast zit. Waarom? Simpel. Het CDA doet het de laatste tijd namelijk steeds beter en niet slechter, terwijl VVD en PvdA er een enorme puinhoop van maken. De kiezer wil niets liever dan dat het kabinet valt en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Kortom, het klopt van geen kant dat het kabinet nu meer zetels zou halen dan een maand geleden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
CDA peilingen VVD PvdA verkiezingen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties