Ramautarsing spreekt: 'De reden dat is ben afgetreden is omdat ik niet wilde dat D66 haar zin zou krijgen'

Geen categoriemrt 28 2018, 8:00
Voor de rest was zijn grootste misdaad in zijn eigen ogen dat hij vooral heel naïef was. Ofzo.
Je kon erop wachten. Yernaz Ramautarsing trok zich nog voor de gemeenteraadsverkiezingen terug. Niet zo gek, want hij bezorgde Forum voor Democratie keer op keer hoofdpijn vanwege allerlei opmerkingen over homoseksualiteit en IQ van rassen. Volgens vrienden deed hij die uitspraken vooral in 'vertrouwelijke chatgroepen' met andere fanatieke jonge politieke activisten, en ze waren daarom boos dat die chats gelekt waren, maar meneer deed sommige uitspraken toen hij al op de lijst stond. Dat was natuurlijk niet zo handig.
Hoe dan ook, nu de verkiezingen erop zitten geeft Ramautarsing tekst en uitleg over de vraag waarom hij opstapte.
"De reden dat ik ben afgetreden is omdat ik niet wilde dat D66 haar zin zou krijgen," aldus Ramautarsing. "Namelijk dat ze het acht weken lang over rassen en IQ zouden gaan hebben om te verbloemen dat zij geen enkel programma hebben en dat ze ons daarmee in de wielen wilden rijden. Wat zie je nu: zij verliezen overal en wij pakken drie zetels. Niemand heeft het meer over rassen en IQ. Dus het trucje is mislukt. In die zin hebben we gewonnen."
Zoals ik tijdens de controverse al duidelijk maakte moest Ramautarsing van de lijst gehaald worden. Natuurlijk, schreef ik toen, kon hij nog allemaal dingen doen bij de partij zelf -- intern -- maar hem een publiekelijk gezicht maken van de partij kón niet. Niet dit jaar, tenminste. Misschien over een jaar of vier á acht, als hij deze controverse ver achter zich heeft gelaten en geen vergelijkbare uitspraken heeft gedaan in de tussenliggende periode.
En daar wringt het nou juist wat. Want meneer blijft zijn eerdere uitspraken gewoon verdedigen. Ja, ook nu zij hem een plek op de lijst gekost hebben.
"In een beter Nederland had ik gewoon kunnen blijven zitten. In een rationelere cultuur met meer gezond verstand," laat hij weten volgens de website Veren of Lood. "Als wij media hadden die twee seconden zouden nadenken, bronnen zouden raadplegen en niet elkaar allemaal zouden napraten. 'Oh, het schijnt dat hij ophef heeft veroorzaakt. Ja heel erg.' Niemand weet wat de ophef is. Iedereen die mijn statements heeft gelezen is het met mij eens dat er niets aan de hand is."
Voor de goede orde voegt hij daar nog even aan toe dat mensen "uit alle partijen die ik persoonlijk ken" hem massaal berichten hebben gestuurd. "Die aangeven dit is pure bullshit. Mensen van de PvdA... Kamerleden van GroenLinks sturen mij berichten van: 'Dit sloeg echt nergens op.' Als ik journalisten tegenkom zeg ik: 'Heb je mijn statements gelezen?' Dan zeggen ze ze. Dan vraag ik: 'Ben je in shock?' Maar dan lachen ze omdat ze weten dat het bullshit is. Dat is het hilarische eraan. They all know. Iedereen weet dat er niets aan de hand was."
Met andere woorden, hij neemt nog geen letter van zijn uitspraken terug. Hij had deze kans kunnen aangrijpen om aan te geven dat het allemaal wat onhandig was, dat hij de uitspraken deed in een context van verhit politiek debat... dat hij en zijn chat-genoten elkaar bewust provoceerden... Niets van dat alles. Hij is het slachtoffer van een hetze. Er was niet alleen niets mis met zijn uitspraken, hij staat nog altijd stevig achter ze.
Je wordt er een beetje moe van, maar blijkbaar weigert hij hiervan te leren. Een verstandiger mens zou pas op de plaats maken. Niet Ramautarsing. Die herhaalt controversiële uitspraken voor de goede orde nog even... waardoor hij er automatisch voor zorgt dat FVD wéér in zwaar weer terechtkomt als hij in de toekomst toch op een lijst gezet worden.
Onhandig. Stom. Naïef. Dom. En bewijs genoeg dat, hoewel deze jongen achter de schermen hartstikke nuttig werk kan verrichten FVD er verstandig aan doet om hem publiekelijk vooral géén grote rol te laten spelen, niet bij verkiezingen tenminste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten