Rutte III moet via brief nu al eerste keutel intrekken: toch maar geen verhoging eigen risico in de zorg

Rutte III moet via brief nu al eerste keutel intrekken: toch maar geen verhoging eigen risico in de zorg

In de formatie hadden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aanvankelijk beklonken dat het ganse land zich mocht sufbetalen aan zorgkosten. Er werd gezinspeeld op het verhogen van het eigen risico in de zorg én een verhoging van de zorgpremie. Maar na alle kritiek trekken de vier partijen via een brief van informateur Gerrit Zalm nu tóch die verhoging van het eigen risico schielijk weer in.

Het is een ambtelijke brief vol juridische codetaal, maar in een openbaar schrijven dat formateur Gerrit Zalm namens de vier onderhandelende partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) vanmiddag aan minister Schippers van Volksgezondheid en Zorg stuurde, geeft hij aan dat er een spoedprocedure in gang moet worden gezet met als doel het tegenhouden van het verhogen van het eigen risico in de zorg volgend jaar. Er stond een verhoging van €385 naar €400 voor iedere inwoner van Nederland op de planning, maar Rutte, Buma, Pechtold en Segers willen dat via een noodgreep nu toch tegenhouden:

""Ik denk dat het mensen grote rust geeft", zegt CDA-leider Buma na afloop van de formatiebesprekingen. "We moeten wel heel snel zijn."

De Tweede Kamer moet namelijk een spoedprocedure in gang zetten om dit voor elkaar te krijgen. Het is bij wet geregeld dat het eigen risico bij een stijging van de zorgkosten automatisch wordt verhoogd.

Het terugdraaien van de verhoging van 15 euro wordt betaald uit een verhoging van de ziektekostenpremies voor iedereen. Volgens minister Schippers kost dat iedereen 10 euro extra premie per jaar."

Dit klinkt natuurlijk weer als het goed zorgen voor de burger, maar in feite is het gewoon een sigaar uit eigen doos. Het eigen risico wordt verlaagd, maar de zorgpremie wordt verhoogd. Gevalletje 'broekzak, vestzak' dus.

Maar bovenal is dit veel te veel borstklopperij van de onderhandelende partijen, en in dit geval met name Buma. Een korting van €15 die wordt betaald door een verhoging van €10 elders. Dat is zelfs voor de groep die het eigen risico opmaakt slechts een besparing van zo'n €5. Als hij denkt dat zulke peanuts-bedragen mensen "grote rust" gaan schenken, dan belooft dat nog wat voor de rekensommetjes die hij straks als minister in zijn departementele begroting mag gaan maken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties