Slechts één op de tien mensen in de Bijlmer stemt: "stemmen is synoniem voor teleurstelling"

Slechts één op de tien mensen in de Bijlmer stemt: "stemmen is synoniem voor teleurstelling"

Gisteren lieten we al kort een licht schijnen op de dramatische opkomst voor de Europese Parlementsverkiezingen. Maar op sommige plekken voelen mensen zich dermate ondervertegenwoordigd dat ze niet eens meer de moeite nemen om te stemmen. Dat laatste is zorgelijk en bewijst het punt dat we op DDS al maanden in lijn met de bevindingen van Staatscommissie Remkes maken: de democratie werkt onvoldoende.

In de Bijlmer stemt volgens het Parool slechts één op de tien mensen wél. Het zijn cijfers waar we eigenlijk nauwelijks nog van schrikken. Want de opkomst lijkt overal laag als je ze vergelijkt met de totale omvang van de populatie die onder de wetten van de democratie leven. In Groningen stemden afgelopen Gemeenteraadsverkiezingen meer mensen niet dan wél, maar sprak nauwelijks iemand een woord van zorg over deze situatie. De GroenLinks-fractie in de noordelijke hoofdstad jubelde, vergetende dat hun mandaat op losse schroeven staat.

En ook in de Bijlmer voelen mensen zich ondervertegenwoordigd. In de steek gelaten zo u wil. De Bijlmer zie ik u denken? Is dat niet iets voor de club van Sylvana Simons? Kijk! Dát is nu precies het punt. Dit gevoel van 'niet vertegenwoordigd zijn' overstijgt huidskleur, iets wat Sylvana Simons niet begrijpt. Het gaat om geografie, zoals Maurice de Hond, Jesse de Voogd en Broederliefde 'succes is geografisch' lieten zien.

Geografie bepaalt uiteindelijk in grote mate iemands identiteit en daarmee politieke affiliatie. Ook iemands vertrouwen en stembereidheid. Waarom men in de Bijlmer de hoop heeft opgegeven om te stemmen? Simpel: de politiek geeft veel geld uit aan allerlei projecten, maar de bewoners van de Bijlmer plukken de vruchten niet. De subsidieloterij winnen zit er niet in:

“Er worden hier wel dingen gedaan, maar niet voor de Bijlmerbewoners.Voor deze mensen is stemmen een synoniem voor teleurstelling geworden. Wat ze ook doen, beter wordt het niet."

Een tragisch verhaal. Daarom is het ook zaak dat álle politieke partijen hun schouders gaan zetten onder de adviezen van staatscommissie Remkes. Het is de manier om de opkomsten van de verkiezingen te verhogen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties