Sebastian Kurz, de bruggenbouwer tussen Oost- en West-Europa: ''Onterechte kritiek op grenshek van Orbán''

Geen categoriemei 28 2018, 13:00
De Dagelijkse Standaard heeft afgelopen week al wat meer geschreven over de bondskanselier van Oostenrijk, de conservatieve Sebastian Kurz. Over het vluchtelingeneiland en de wens van Kurz om migranten in Afrika al te stoppen. Dat is niet zonder reden, want komend half jaar is Oostenrijk de voorzitter van de Europese Unie. De jonge dertiger kan in dit half jaar laten zien of hij de brug kan zijn tussen West-Europa en Oost-Europa. Immigratie staat daarin centraal.

In de Britse krant Financial Timeszegt Kurz maandag dat de herverdeling van immigranten binnen de Europese Unie (waarop de Europese Commissie aandringt), verspilde moeite is. Een aantal landen, zoals Hongarije en Oostenrijk, voelt er niets voor om zich aan die quota te houden.

‘De reden voor de spanningen binnen de Europese Unie is dat sommige landen denken dat ze moreel superieur en beter zijn dan andere, en dat West-Europese landen soms neerkijken op Oost-Europese landen,’ zegt Kurz tegen de Financial Times.

Ook wijst Kurz erop dat het grenshek van Orbán, dat hij bouwde tegen de grens met de Westelijke Balkan, eerst ten onrechte fel werd bekritiseerd. ‘Als de critici eerlijk waren geweest, hadden ze gezegd dat ze er naast zaten in 2015 en 2016, en dat ze de crisis groter hebben gemaakt, en niet kleiner.’

Ik vind dit zo fijn om te zien en te horen. Een goede en fijne vent, die niet zichzelf overschreeuwt, maar toch lekker direct is én met oplossingen komt. De toekomst voor conservatief Europa is belichaamd door deze jonge bondskanselier. Hij zegt wat de meeste mensen al dachten, het grenshek is een goed idee en die migrantenquota gaan niet helpen. In plaats van heel de tijd praten over dingen waar men toch niet uitkomt, moeten er oplossingen geïmplementeerd worden.
Het komende half jaar kan Kurz de wonden helen in het gevecht tussen de Visegrad-landen en West-Europa. Ook kan Kurz manen op een betere koers met betrekking tot Rusland. Oostenrijk, het midden van Europa, kan het middelpunt van de Europese politiek worden en ook blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten