Stikstofcrisis! Formule 1 op Zandvoort geblokkeerd door milieumaatregelen, Kabinet belooft 'alles op alles' te zetten

Stikstofcrisis! Formule 1 op Zandvoort geblokkeerd door milieumaatregelen, Kabinet belooft 'alles op alles' te zetten

In Nederland heerst stikstofcrisis en het adviescollege Stikstof onder leiding van Johan Remkes brengt woensdag advies uit aan het Kabinet Rutte 3 over 'hoe nu verder'. Door de PAS-uitspraak van de Raad van State liggen duizenden infrastructurele,- bouw- en andere projecten stil. Ook de Formule 1 race op Zandvoort wordt mogelijk geblokkeerd door de uitspraak. Het kabinet laat weten 'alles op alles te zetten' om de race door te laten gaan.

Blijkbaar is er ineens héél veel mogelijk als grote projecten zoals de Formule 1-race op Zandvoort niet kunnen doorgaan vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Maar waarom al dat gedoe rondom het element stikstof? Vanwege de (lastig meetbare) negatieve effecten van dit hybride-molecuul op de natuur.

Sommige plantensoorten groeien door een grotere hoeveelheid stikstof op aarde sneller, terwijl andere planten minder goed groeien. Sommige planten doen het zelfs zo slecht dat ze (lokaal) uitsterven. Tevens wordt stikstof in de atmosfeer omgezet in 'lachgas', waarna het stofje 250 krachtiger werkt op het broeikas-effect dan CO2, zo meldt het Algemeen Dagblad. Dit zijn dus de 'milieuregels' waarmee het halve land is stilgelegd en de F1-race op Zandvoort mogelijk wordt geannuleerd.

Het stofje wordt met name uitgestoten door verkeer en veeteelt en beide activiteiten bevinden zich onder een (maatschappelijk) vergrootglas. Johan Remkes opperde daarom om de snelheid op snelwegen te verlagen en de halve veestapel te ruimen, om daarmee te voldoen aan de regels betreft stikstof-uitstoot nabij de Natura2000-gebieden.

Het is jammer dat de PAS-uitspraak impact heeft op het gehele land, maar het stikstofprobleem is vooral een lokaal verschijnsel. Op sommige plaatsen wordt immers zéér veel stikstof uitgestoten terwijl op andere geografische locaties nauwelijks sprake is van stikstof-uitstoot. Daarom is het aan Johan Remkes (VVD) en zijn adviescollege om te adviseren welke regio's per direct moeten worden ontzien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer