Sybrand Buma heeft wél een ruggengraat: ligt dwars bij formatie door nee te zeggen tegen elke dure groene hobby

Geen categoriemei 11 2017, 8:00
Driewerf hoera voor het CDA.
Aangezien we tegenwoordig allemaal gewend zijn aan rubberen Rutte, die vandaag het ene zegt en morgen precies het tegengestelde doet, komt dit als een verrassing, maar Sybrand Buma blijkt dus wél principes te hebben. Tijdens de campagne maakte hij al duidelijk dat hij niet van zins was om GroenLinks-hobby's te betalen... en dat bevestigt hij tijdens de formatie.
Steeds weer.
Sterker nog, zijn ruggengraat is zó sterk dat de andere partijen, die natuurlijk uit verraders eersteklas bestaan, zich eraan "ergeren." Want een politicus die zich aan zijn beloftes houdt is tegenwoordig blijkbaar een bron van frustratie in Den Haag.

Het CDA wekt bij de formatie ergernis door alle 'groene' maatregelen die burgers in de portemonnee kunnen treffen, te blokkeren. Bronnen rond de formatieteams van VVD, D66 en GroenLinks bevestigen dat de besprekingen over het klimaat met name door de houding van CDA-leider Buma stroef verlopen.

Nou, moet je kijken waar het over gaat:

Het gaat dan vooral om maatregelen die burgers zouden kunnen treffen, bijvoorbeeld via ‘groene’ belastingen. Juist GroenLinks pleitte voor een vleestaks, een verpakkingsbelasting en hogere belasting op autorijden en vliegreizen.

Dat zijn natuurlijk vreselijke ideeën. Buma heeft dus volstrekt gelijk dat hij daar niet mee akkoord gaat. Dat Rutte dat wel doet kan verrassend genoemd worden -- de man heeft nooit een principe gehad -- maar Buma neemt zijn rol als partijleider serieus.
In plaats van samen een vuist te vormen met Buma, wat toch logisch zou zijn voor de leider van de VVD, zegt een bron tegen het AD dat Rutte steeds vaker de kant kiest van GroenLinks:

"Rutte wil deals sluiten, maar Buma doet voortdurend moeilijk. Daardoor schuift Rutte juist op in de richting van de meer 'groene' partijen’’.

Die man is dus echt van het padje, maar ja, dat wisten we al langer. Tijdens de campagne pretendeerde hij weer rechtsliberaal te zijn, maar nu de verkiezingen erop zitten wil hij GroenLinks alles geven waar het om vraagt. De man kent werkelijk geen schaamte.
Gelukkig denkt Buma daar dus heel anders over. Voorlopig, tenminste, want deze lekken zijn natuurlijk bedoeld om de druk op het CDA op te voeren in de hoop dat Buma dan alsnog overstag gaat. Welnu, gelukkig kan ik Buma's tegenstanders melden dat die strategie niet gaat werken. Kijk maar naar de resultaten van een peiling van het AD over de vraag of Buma gelijk heeft:
Screen Shot 2017-05-11 at 09.26.17
Zo, die kunnen de Kwik, Kwek en Kwak van de groene beweging -- Pechtold, Rutte en Klaver -- in hun zak steken.
Hop Buma, houd die rug recht. Geef Klaver en zijn groene broertjes niets. De hardwerkende Nederlander is de laatste jaren al genoeg gestraft. Dat moet maar eens afgelopen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten