Syriëgangers - Minister Blok niet eens met pro-doodstraf houding VVD

Syriëgangers - Minister Blok niet eens met pro-doodstraf houding VVD

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) is tegen de doodstraf voor jihadisten van terreurgroep ISIS. Zijn partij, de VVD, heeft echter liever dat ISIS-strijders gewoon in Irak berecht worden en daar de doodstraf krijgen.

“IS’ers verdienen een zware straf. Maar de doodstraf vind ik nooit, nergens en voor niemand acceptabel.”

Wie had dat gedacht, een nobele houding van niemand minder dan Stef Blok! Naar eigen zeggen is hij altijd al tegen de doodstraf geweest. Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld partijgenoot Dilan Yeşilgöz-Zegerius, die liever pragmatisch om wil gaan met dergelijke kalifaatstichters.

Ergens snap ik Blok wel. Hij overlegt met regeringen over wat te doen met jihadisten en moet daarom oppassen met wat hij zegt. Zo geeft hij ook aan voorstander te zijn van een internationaal tribunaal. Dat is de veilige optie die niemand tegen het zere been stoot (behalve de Nederlandse bevolking die over vier jaar weer met wederom geradicaliseerde jihadisten te maken krijgt).

Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat we straks zulke figuren weer in de samenleving hebben rondlopen. Wat mij betreft zijn het landverraders óf zijn ze te achterlijk geweest om te beseffen waar ze in werden meegesleurd.

Ik zou er alleen om die reden al niet op willen gokken dat ze lang genoeg achter de tralies verdwijnen op het moment dat ze hier worden berecht. Je gaat vanuit Nederland geen doorslaggevend bewijs vinden voor oorlogsmisdaden die ergens in een woestijn hebben plaatsgevonden of waar nog steeds oorlog heerst.

Dan kun je wel hoog van de toren blazen dat de doodstraf nooit een optie is (terwijl onze eigen straaljagers ze opblazen) maar het alternatief is vele malen erger. Want ik kan je garanderen dat het niet minister Blok gaat zijn die over een jaar of vier, wanneer hij z'n kind naar school brengt, plotseling de ledematen langs zich heen ziet vliegen. Die zit dan ergens veilig in een commissie te constateren dat het juridisch systeem steken heeft laten vallen tijdens de bewijsverzameling tegen jihadisten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties