'Thierry Baudet is geen fascist' - Wat Twentse nuchterheid in de media is ook wel eens fijn

'Thierry Baudet is geen fascist' - Wat Twentse nuchterheid in de media is ook wel eens fijn

In deze column van de Tubantia schrijft André Manuel nuchtere woorden over de huidige politieke situatie. Felicitaties en woorden als 'verfrissend' en 'Forum is ook maar gewoon een politieke partij' moeten de kalmte enigszins doen terugkeren.

Manuel vindt het verfrissend, zo'n overwinningsspeech die je 'naar het woordenboek doet grijpen'. Hij lijkt hiermee te zeggen dat zo'n speech je nog eens aanspoort wat kennis op te doen en jezelf te ontwikkelen. Dit terwijl Manuel zichzelf nou niet echt bepaald heeft geprofileerd als een FVD-fanboy.

Dat hij via cabaret kritiek heeft geuit op allerlei vormen van sociale onrechtvaardigheid en daarmee ook FVD niet spaarde, maakt deze column juist zo opvallend. Hij verdedigt namelijk ook het 'politieke gewin' dat Forum genoot, door ook na de aanslag in Utrecht het campagnevoeren vol te blijven houden.

Hier vat hij eigenlijk zijn hele column perfect samen, met deze zin:

"Ik hoorde op de radio iemand een voorzichtige vergelijking maken met de jaren 30. Ik doe daar niet aan mee. De angst die ons aangepraat wordt door Baudet, is al net zo stompzinnig als de angst die ons wordt aangepraat voor Baudet."

Over de insinuaties richting Baudet, dat hij een fascist zou zijn, heeft hij ook een nuchtere houding:

"Baudet is geen fascist. Daar is hij veel te Nederlands voor. Hij weet ook wel dat al zijn volgelingen weliswaar graag achter hem aanlopen om de gevestigde orde eens flink op hun neus te timmeren, maar dat je ze ook donders lastig in een uniform gaat krijgen. (...) We zijn domweg te klein voor het fascisme."

Helemaal opvallend is dat hij Thierry een jaar geleden nog 'een fascist die nog niet uit de kast is gekomen' noemde in één van zijn voorstellingen. Misschien liet hij zichzelf ook wel enigszins meeslepen door de politiek en krabbelt hij nu simpelweg terug. Wie zal het zeggen? Het is in ieder geval fijn om te zien dat iemand probeert om weer wat nuchterheid terug te brengen in de maatschappij. Dat is namelijk héél hard nodig.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties