Tumult tussen Louis Bontes en Bram Moszkowicz: wel of geen minimumstraffen in criminaliteitsbestrijding

Tumult tussen Louis Bontes en Bram Moszkowicz: wel of geen minimumstraffen in criminaliteitsbestrijding

Voormalig partijvoorzitter Louis Bontes bekritiseert politiek leider Bram Moszkowicz vanwege diens standpunt met betrekking tot veiligheid en criminaliteit.

Bram Moszkowicz heeft inmiddels z'n wittebroodsweken bij VNL er opzitten, en gaat na z'n kennismaking nu over op de taken van een echte politieke leider. Als eerste politieke daad heeft hij gekozen voor het afzwakken van het criminaliteitsbestrijdingsbeleid van de partij:

Moszkowicz zegt dat hij “enige matiging” heeft aangebracht ten aanzien van het speerpunt om ‘de misdaad keihard aan te pakken’. De ex-advocaat zegt onder meer te hebben bedongen dat het voorstel voor minimumstraffen van VNL verdwijnt. “Ik heb gezegd” dat moet eruit.”

Ook op het gebied van drugsbestrijding zal een verlichte koers worden gevoerd.

En alhoewel voormalig advocaat Moszkowicz als politiek leider van VNL het mandaat heeft het beleid aan te passen, valt dit niet bij iedereen in bijzonder goede aarde. Zoals bij voormalig partijvoorzitter Louis Bontes, die in een tweet vanochtend liet weten niks te willen weten van de koerswijziging:

"Go hard or go home" is zijn boodschap voor de pas net aantreden Moszkowicz. Met die tweet valt Bontes dus vandaag Moszkowicz in het openbaar aan.

Het is een veelomvattend conflict. Want het gaat niet alleen tussen twee personen, maar ook tussen twee totaal verschillende zienswijzes. Aan de ene kant heb je dus Louis Bontes - fractievoorzitter van de Groep Bontes/Van Klaveren en voormalig partijvoorzitter van VNL. Maar voor z'n politieke carrière: politieman. Zijn hele werkzame leven is hij bezig geweest om criminelen op te sporen en veroordeeld te krijgen.

Aan de andere kant heb je dus Bram Moszkowicz. Een voormalig strafrechtadvocaat, en hij is juist z'n hele werkzame leven beziggeweest om verdachten te verdedigen en juist zo min mogelijk veroordeeld te krijgen. Het is logisch dat hij dat op een bepaalde manier binnen een politieke carrière een gevolg probeert te geven.

Bontes omschreef het verschil tussen hem en Moszkowicz al eerder als "incompatibilité des humeurs, onverenigbaarheid van karakters" en stapt daarom op als Kamerlid bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Het partijvoorzitterschap legde hij overigens al eerder neer, maar hij is momenteel nog wel fractievoorzitter van de Groep Bontes/Van Klaveren. Een ietwat complexe situatie, die vandaag voor frictie zorgde.

Joram van Klaveren, Kamerlid én bestuurslid van VNL legt uit aan De Dagelijkse Standaard dat de opmerking over "een minder harde koers" niet klopt:

"Binnen VNL is de lijn helder en wordt onderschreven: hard op harddrugs, soft op softdrugs. Juist de capaciteit die we overhouden door wietteelt te legaliseren zetten we in voor de bestrijding van zware criminaliteit."

Johan Driessen - bestuurslid van VNL en voormalig Kamerlid - voegt daar het volgende aan toe:

"VNL is inderdaad niet meer voor die rigide minimumstraffen, maar we zijn wel voor hogere straffen voor zware misdrijven. En er is geen enkele andere partij die zoveel investeert in veiligheid en defensie. In politie willen we één miljard extra investeren, in defensie vijf miljard. Als er één partij is die investeert in veiligheid dan is het wel VNL."

Lees meer over:
Bram Moszkowicz VNL Louis Bontes

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties