Van Gaal gepresenteerd aan de voetbalwereld

Geen categorieaug 10 2012, 15:14
Eindelijk is het dan zo ver: Louis van Gaal heeft zijn eerste persconferentie gegeven als de nieuwe bondscoach van Oranje.
Nou ja, in feite was het natuurlijk zijn tweede eerste persconferentie als bondscoach, aangezien hij van 2000 tot 2002 dezelfde functie had. 
Toen, tien jaar geleden, ging Van Gaal roemloos ten onder. De succestrainer slaagde er niet in om zich met Oranje te plaatsen voor het WK. Eén van de voornaamste redenen voor die afgang was dat hij er niet in slaagde om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Er liepen teveel ego's rond bij Oranje; ego's die zichzelf allemaal de beste voetballer ter wereld vonden en die geen werk wilden verrichten voor een ander.
Nu hoopt heel voetbalminnend Nederland dat Van Gaal er wél in slaagt om een team te kneden van de ego's die iedere wedstrijd tijdens het afgelopen EK verloren. 
Het goede nieuws is dat Van Gaal veel relaxter overkomt dan een aantal jaren geleden. In zijn rol als bondscoach was hij van 2000 tot 2002 werkelijk niet te pruimen. Iedere verslaggever die ook maar een beetje een lastige vraag durfde te stellen kreeg er toen van langs. 'Wat een onbenullige vraag', 'wat wil je nou eigenlijk zeggen?' Het was par for the course; een boze Van Gaal reageerde continu geagiteerd.
Hij begint zijn tweede periode als bondscoach echter meteen met een grap. Hij had, zei hij, graag willen beginnen met een gedicht, maar helaas; de KNVB is "niet zo'n makkelijke werkgever als Ajax, dus mocht het niet". Hij ging verder:

"Ik heb met twee clubs gesproken. Ajax haalde me terug en Liverpool, dat vind ik ook een geweldige club. Ik wachtte op een land. En toen werd het Oranje. Mooier kan niet".

Het is voor iedere trainer natuurlijk een geweldig compliment als hij gevraagd wordt om bondscoach te worden. Oranje hoort al jaren bij de wereldtop; in theorie moeten we ieder toernooi mee kunnen doen om de hoofdprijs.
Daarnaast kun je met het nationale elftal meedoen op het hoogste niveau: eerst het EK, daarna het WK. Als je team goed presteert kun je er vergif op innemen dat je aanbeden wordt én een mooi bedrag binnen kan slepen bij deze of gene ploeg.
Hoewel Van Gaal het in het verleden lastig heeft gehad bij Oranje, heb ik goede hoop dat het dit keer anders zal zijn. Hij lijkt gegroeid te zijn - als persoon en als mens - en de ploeg heeft overduidelijk behoefte aan een strenge, gedisciplineerde trainer die geen flauwekul accepteert. Van Gaal is zo'n trainer.
Wat denkt u? Voorziet u een rooskleurige toekomst voor Oranje onder Van Gaal, of gaan we in 2014 en 2016 gewoon wéér keihard onderuit?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten