Vanavond op tv: seizoen 4 van The Walking Dead

Geen categorieokt 14 2013, 7:00
Eindelijk loopt Nederland niet meer achter met de briljante Amerikaanse serie The Walking Dead.
Ik zou het niet makkelijk hebben in een post-apocalyptische wereld waarin de vijand altijd op de loer ligt. De vijand, dat zijn in The Walking Dead niet alleen de walkers (zombies), maar ook de groepjes overlevenden. Binnen die groepjes is het nooit zeker wie zich plotseling als een vijand gaat gedragen. In zo'n wereld draait het om overleven, ook als je daarvoor andere overlevenden met een mes de keel moet doorsnijden of – als het iets minder dringend is – een dreun op z'n hoofd moet verkopen.
Het flinterdunne laagje beschaving uit de 'oude' wereld is sneller verdwenen dan een toefje slagroom in een kop warme chocolademelk. In die nieuwe anarchistische wereld waar geen regels gelden behalve het recht van de sterkste, waar de normen en waarden zijn verdwenen, waar er niets is overgebleven van welke samenleving dan ook, zijn er 24 uur per dag ruzies, depressies, gevechten om de macht en zelfs (mini-)oorlogen. Alles is geoorloofd om te overleven, precies zoals Thomas Hobbes de natuurstaat van de mens beschreef in Leviathan. Het is een gevecht van iedereen tegen iedereen, aldus Hobbes:

In such condition there is no place for industry, because the fruit thereof is uncertain, and consequently, not culture of the earth, no navigation, nor the use of commodities that may be imported by sea, no commodious building, no instruments of moving and removing such things as require much force, no knowledge of the face of the earth, no account of time, no arts, no letters, no society, and which is worst of all, continual fear and danger of violent death, and the life of man, solitary, poor, nasty, brutish, and short.

Dat wil geen mens.
De Amerikaanse serie The Walking Dead is overigens begonnen in 2010. Ik loop altijd heel erg achter als het gaat om internationale series (ben bijvoorbeeld net pas begonnen met Dexter, en Breaking Bad – dat al is afgelopen – moet ik ook nog helemaal zien), dus ik beken: ik ben pas afgelopen zomer begonnen met kijken. Dankzij tips van Twitter-vrinden ben ik inmiddels verslaafd geraakt aan The Walking Dead, dat wat mij betreft een van de beste series is die op dit moment wordt uitgezonden (hoewel ik, zoals gezegd, niet veel series ken).
Vannacht wordt de eerste aflevering van seizoen 4 uitgezonden op het Nederlandse Fox-kanaal (kanaal 11, 00:10 uur), precies 24 uur na het debuut in Amerika en mét fatsoenlijke ondertiteling. Dat is even wat andere koek dan de trage komst van bijvoorbeeld het derde seizoen van Homeland, dat nu al wordt uitgezonden in Amerika, maar dat pas in december bij de Nederlandse Publieke Omroep te zien is. Het is het zoveelste bewijs dat de NPO echt niet nodig is om entertainment uit te zenden. Liever niet zelfs, want de commerciëlen kunnen veel sneller leveren. En het scheelt een hoop belastinggeld. Maar goed, dat is een andere discussie: ik zit er vanavond klaar voor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten