Video: Theresa May waarschuwt Verenigd Koninkrijk voor 'polarisatie en afkeer van het compromis'

Geen categoriejul 17 2019, 19:05
De huidige premier van het Verenigd Koninkrijk, Theresa May, vertrekt binnenkort uit Dowding street en maakt dan plaats voor haar opvolger. In haar afscheidsspeech voor het Britse Lagerhuis behandelde ze 'de staat van de Britse politiek'. Volgens haar is er sprake van extreme polarisatie en een afkeer van het compromis. Ze waarschuwt voor een 'onwerkbare situatie'.
Haar missie om de Brexitdeal succesvol te voltooien mag dan niet gelukt zijn, maar gezien de omstandigheden waarmee May moest werken viel de uitkomst -uitstel- wel te verwachten. Het botert gewoon niet tussen de verschillende fracties in het Lagerhuis en zelfs binnen de Conservatieve partij is grote onenigheid over de daadwerkelijke betekenis van 'Brexit'. Aangezien men in het Verenigd Koninkrijk nooit eerst heeft nagedacht over wat het betekent zit men nu met de gebakken peren.
In het Lagerhuis zitten namelijk niet zomaar volksvertegenwoordigers, maar personen die denken dat zij koningin Elizabeth zelf zijn. Het compromis verwerpen ze en polarisering is hun verdienmodel. Volgens May zijn er daarom "grote zorgen om de staat van de Britse politiek" en kunnen de volksvertegenwoordigers "de normen en waarden die in het verleden werkten niet zomaar met voeten treden zonder gevolgen".
Waar May voor waarschuwt is de politieke desintegratie van het Verenigd Koninkrijk. Blijkbaar is het de trotse natie gelukt om binnen 75 jaar van 'world empire' te degraderen naar het niveau 'kippenhok'. Dat laatste is eigenlijk een compliment waard gezien de onwaarschijnlijkheid van een dergelijk verval.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten