VNL kan het toch niet laten een hand in de socialistische koektrommel te steken

VNL kan het toch niet laten een hand in de socialistische koektrommel te steken

Vandaag doet VNL-fractievoorzitter Joram van Klaveren een ongebruikelijke oproep: de overheid moet het pensioen van ouderen gaan aanvullen, ten koste van het aflossen van de staatsschuld.

Toen Wilders met z'n achterlijke gezwam zowel Joram van Klaveren als Louis Bontes uit de PVV had gejaagd, lag er een gouden kans om een nieuwe rechtse partij op te bouwen vanaf de grond. De heren pakten de handschoen op, en lanceerden een klassiek-liberale partij die ze 'Voor Nederland' noemden. Terwijl het wetenschappelijke bureau vernoemd werd naar Adam Smith - de aartsvader van de liberale economiedoctrine - gingen de twee Kamerleden de bühne op om hun door het CBS doorgerekende vlaktaks aan de man te brengen.

So far so good. Maar het blijkt in de praktijk toch lastiger om een consistent klassiek-liberaal beleid te voeren dan het lijkt. Nog zonder dat er regeringsverantwoordelijkheid is gedragen wordt er bij VNL al flink wat water bij de wijn gedaan. Zoals vandaag, door niemand minder dan Van Klaveren zelf.

Tegenover Zoomin TV spreekt de politicus over het verdampen van pensioengeld. Uiteraard is dat een drama, wat een direct gevolg is van het feit dat de overheid zich al tientallen jaren actief bemoeit met de hele pensioendiscussie. Iedere cent die je spaart voor je pensioen, gaat via de overheid die daar op de karakteristieke inefficiënte manier mee omgaat. Gevolg? Wiebelige dekkingsgraden en dalende pensioenen:

Nu moet uiteraard iedereen vooral uitdragen wat hij zelf vindt, maar een echt klassiek-liberaal verhaal kunnen we dit helaas niet noemen. Klassiek-liberaal zou het zijn als Van Klaveren had betoogd dat de pensioenen geprivatiseerd moeten worden, in plaats van aangevuld vanuit de staatskas. Het direct aanvullen van pensioenen vanuit de algemene middelen is gewoon een vorm van inkomensherverdeling waar VNL altijd zegt tegen te zijn.

Ook is de lage rente die betaald wordt over de staatsschuld geen reden om daar minder geld voor vrij te maken. Een liberaal heeft niet graag schulden, en betaalt die graag snel af. Op de pof leven is immers iets voor kwistige socialisten. Daar moet je dus niet op beknibbelen, óók als de rentes voor een periode op een laag niveau liggen.

Kortom, VNL zou er verstandig aan doen deze uiting nog eens te heroverwegen. Het voorstel is niet klassiek-liberaal, maar riekt helaas juist naar herverdeling en nivellering. Met Tweede Kamerverkiezingen op slechts en hooguit 11 maanden afstand, is het immers verstandig om niet teveel te draaien. Dus beste Joram van Klaveren: blijf gaarne bij uw oorspronkelijke boodschap.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer