Volgende partijleider van de PvdA is in ieder geval niet Samsom of Asscher

Geen categoriejul 04 2015, 11:00
De sociaal-democratische partij heeft een profielschets voor de volgende partijleider gemaakt. Het opmerkelijk: Samsom noch Asscher voldoen eraan.
Als het kabinet niet eerder valt, zijn er in maart 2017 Tweede Kamerverkiezingen. De PvdA is alvast druk bezig met de voorbereidingen, en heeft ook zojuist besloten hoe de volgende lijsttrekker eruit moet gaan zien. Wat men van de eerstvolgende leider ook zal verlangen, is een grote internationale ervaring:
De leider, zo wil de partij, zal over 'grote politieke ervaring, nationaal en internationaal' moeten beschikken. Samsom en Asscher hebben beide nationale politieke ervaring, maar ontberen de internationale component.
Een groep van zeventien prominente partijleden, onder leiding van Felix Rottenberg, werkte de afgelopen maanden achter de schermen aan het profiel van de volgende lichting volksvertegenwoordigers. Twee weken geleden ging de verenigingsraad akkoord met hun profielschets.
Asscher is wethouder en plaatsvervangend burgemeester van Amsterdam geweest, waarna hij minister van sociale zaken werd. Onderwijl is Diederik Samsom alleen fractievoorzitter voor de PvdA in de Tweede Kamer geweest.
Algemeen werd aangenomen dat Diederik Samsom niet de volgende lijsttrekker zou zijn van de PvdA, vanwege desastreuze peilingen. Maar dat ook Asscher niet in aanmerking komt is opmerkelijk. Asscher geldt namelijk al enkele jaren als 'belofte' en de 'kroonprins'.
Dagblad Trouw kijkt ook vooruit wie er mogelijkerwijs wél de nieuwe leider zouden kunnen zijn:
Wellicht denkt men aan Frans Timmermans, nu Eurocommissaris. Misschien hoopt men op Jeroen Dijsselbloem. Een mogelijkheid is ook Lilianne Ploumen of Bert Koenders, het tweetal dat nu het ministerie van buitenlandse zaken bestiert. Ook Paul Tang, de huidig fractievoorzitter in het Europees Parlement, komt in aanmerking
Volgend kalenderjaar kiest de partij de lijsttrekker definitief. Alle genoemden hebben dus nog meer dan een jaar om zich te bezinnen op hun politieke toekomst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten