VVD-draaikonten houden megamoskee Gouda toch niet tegen. 'VVD-wethouder moet opstappen'

VVD-draaikonten houden megamoskee Gouda toch niet tegen. 'VVD-wethouder moet opstappen'

De liberalen hebben geen ruggengraat meer.

Wow, just wow. De VVD in Gouda heeft gisteravond niet met een motie ingestemd van de voltallige oppositie om definitief een streep te halen door de controversiële megamoskee waar extra muren worden gebouwd om de moskeegangers te 'beschermen' tegen vrouwen. En dat terwijl de VVD vorig jaar nog gewoon meestemde met precies dezelfde motie en eerder deze maand de steun introk voor de megamoskee.

Kortom, de megadraai van het jaar komt in 2015 op naam van de ruggengraatloze liberalen in Gouda. Via De Telegraaf:

De draai van de VVD werd fractievoorzitter Ronald Verkuijl en zijn collega's zwaar aangerekend. "Ontzettend jammer dat u draait", foeterde SGP-fractievoorzitter Arjan Versteeg. Gemeente Belangen Gouda bij minder van Jan de Koning: "Nu 180 graden draaien. Hoe legt u dat nog uit?" De voltallige oppositie heeft het vertrouwen in het college van B&W opgezegd.

De liberale voorman Verkuijl stelt dat zijn partij geen abc-constructie wil met een projectontwikkelaar. Dankzij de VVD kan het stadsbestuur van Gouda nu opnieuw aan een voorstel werken voor gezamenlijke huisvesting van speciale school De Ark, medisch kinderdagverblijf Gemiva én een islamitisch centrum.

Zie ook dit liveverslag van de raadsvergadering gisteren. De voltallige oppositie diende een motie van wantrouwen in tegen de coalitie vanwege deze gang van zaken. De VVD moet zich kapotschamen voor wat er gisteren is gebeurd. De redactie van Jalta roept vandaag VVD-wethouder Laura Werger op af te treden:

Dat lijkt me niet meer dan terecht. In een redactioneel commentaar schrijft Jalta over het compromis van de coalitiepartijen, waarbij de megamoskee stapje voor stapje wordt gerealiseerd zodat bewoners niet te boos worden en de rol van de VVD hierin:

Het feit dat de VVD met dit compromis-dat-helemaal-geen-compromis-is akkoord ging, getuigt behalve van minachting voor de kiezers ook van een tweede slechte eigenschap van de partij anno 2015: een bijna wanhopige gehechtheid aan het pluche en de verworvenheden van de macht. We zagen die dubieuze kwaliteit al in de opstelling van de partij in de affaires Verheijen en Opstelten/Teeven. In het Goudse megamoskeedossier was hij opnieuw volop zichtbaar. In elk stadium van de besluitvorming voorafgaand aan de vergadering van gisteravond maakte men bezwaar tegen het voorstel. Op het moment dat het erom ging, kroop de partij echter in zijn schulp. De eigen bezwaren tegen de megamoskee waren misschien belangrijk, het behoud van de wethouderspost bleek toch net even belangrijker.

En:

De derde slechte kwaliteit van de moderne VVD is dat ruggengraatloosheid het enig overgebleven principe lijkt te zijn. Alle oude idealen zijn de afgelopen jaren overboord gezet – overbodige ballast in de woelige bestuurlijke praktijk. Maar wie wil 'koers houden', moet wel een idee hebben over de gewenste eindbestemming. Het kan toch niet kloppen dat een seculier-liberale partij die al sinds Thorbecke campagne voert voor de scheiding van kerk en staat nu het gezicht gaat worden van een bouwproject waarbij de gemeente de komst van een megamoskee gaat faciliteren?

De VVD luistert allang niet meer naar wat de kiezers - in dit geval de bewoners van Gouda - willen. De liberalen zijn zo aan het pluche gehecht geraakt dat ze niet meer weten wat de gemiddelde Nederlander belangrijk vindt. De redactie van De Dagelijkse Standaard sluit zich aan bij de oproep van Jalta. Werger moet opstappen. En met haar het hele collegebestuur. En de VVD? Daar zal keihard mee worden afgerekend op 18 maart.

Lees meer over:
VVD Gouda moskeeën

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties