Wellicht heeft ISIS tóch het Russische vliegtuig boven de Sinaï neergehaald

Wellicht heeft ISIS tóch het Russische vliegtuig boven de Sinaï neergehaald

De Amerikanen zeiden eerder van niet, maar de Britten lijken tot een andere conclusie te komen.

Vorige week ontplofde in de lucht de Airbus A321 boven de Egyptische Sinaï-woestijn, waarna het vliegtuig in brokstukken neerstortte op aarde. Alle 224 inzittenden - voornamelijk Russische toeristen die terugkwamen van een vakantie in Afrika - kwamen daarbij om het leven.

Alhoewel Amerikaans onderzoek leek uit te wijzen dat een terroristische aanslag was uit te sluiten, zijn de Britten daar toch niet helemaal zeker van. Niet alleen werd de verklaarde aanslag opgeëist door de Egyptische afdeling van ISIS, maar het feit dat onderzoekers nog steeds geen andere sluitende verklaring hebben gevonden doet Londen twijfelen aan de analyse van het Pentagon. Ook de Engelsen willen niet onomwonden zeggen dat een aanslag heeft plaatsgevonden, maar willen wel opmerken dat de kans ook zeker niet moet worden uitgesloten. Zo verklaarde althans de minister van buitenlandse zaken Philip Hammond:

Hij antwoordde volgens Britse media op de vraag of de militanten van IS iets met het neerstorten te maken hebben. "IS-Sinaï heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van het toestel en dat deed ze meteen. Wij hebben naar het hele informatieplaatje gekeken, ook de claim, maar natuurlijk ook naar andere stukjes informatie en hebben geconcludeerd dat er een aanzienlijke kans is."

De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben uit voorzorg hun vluchten over de Sinaï teruggetrokken totdat meer duidelijkheid kan worden verschaft over de toedracht van de ramp.

Lees meer over:
Egypte vliegtuigcrash sinai

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties