Werkgeversorganisatie pleit opnieuw voor vlaktaks

Werkgeversorganisatie pleit opnieuw voor vlaktaks

Helaas is het kabinet ziende blind en horende doof.

Het zou voor iedereen goed zijn als er een vlaktaks komt in Nederland. Voor werknemers, werkgevers maar ook voor de Nederlandse economie omdat we dan onze concurrentiepositie verbeteren. Maar de herverdelingsmachine die Rutte II is peinst er niet over. Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW is - terecht - teleurgesteld in het kabinet, omdat het alleen een belastinghervorming wil die we uit eigen zak moeten betalen:

"Het kabinet wil schuiven met lasten, terwijl een netto lastenverlichting nodig is", aldus De Boer. Hij constateert ook dat VVD en PvdA ideologisch te ver uiteen liggen om er uit te komen. VVD en PvdA willen via een belastinghervorming in tien jaar tijd 100.000 nieuwe banen creëren door een verlaging van de belasting op arbeid met 15 miljard euro. Daarvan moet 10 miljard komen uit aanpassingen zoals een hogere btw en zo’n 5 miljard uit meevallers.

Als er geen netto lastenverlichting komt, dan hebben we daar drie keer niks aan. Echte lastenverlichting is goed voor Nederland, omdat er dan veel meer banen bijkomen. Als de lasten gelijk blijven of zelfs - god verhoede - nog hoger worden, dan wordt de economie juist verder kapotgemaakt. Als VVD en PvdA straks voor de zoveelste lastenverhoging kiezen, dan willen ze gewoon dat het slecht gaat met Nederland.

Tegelijkertijd ben ik geen groot fan van de manier waarop VNO-NCW een vlaktaks wil. Volgens de werkgeversorganisatie moet er een vlaktaks met twee schijven komen (daar is het eerste probleem al, want dat is dus geen vlaktaks): een van 35 procent tot 100.000 en een van 45 procent voor alles daarboven. Nu zijn die percentages al véél beter dan ze nu zijn, maar het kan en moet volgens mij nog een stuk lager. Eén tarief van 25 tot maximaal 30 procent is ideaal.

Hier en daar opperen politieke partijen voor een of andere vorm van een vlaktaks. Ik hoop dat het er echt van komt, maar dan wel graag met één láág tarief. Dat is wel zo overzichtelijk, wel zo eerlijk en het is nog goed voor de Nederlandse economie ook.

Lees meer over:
belastingen VNO-NCW vlaktaks

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer