Woedende Sylvana Simons ontspoort op Facebook: alle blanken zijn medeplichtig aan racisme

Woedende Sylvana Simons ontspoort op Facebook: alle blanken zijn medeplichtig aan racisme

Sylvana Simons is nog steeds woedend op Giel Beelen en concludeert dat alle blanken racisten zijn.

Het kan niemand ontgaan zijn: vorige week vergeleek Giel Beelen Sylvana Simons met een aap, nadat Johan Derksen dat ook al deed. Tijdens Giels uitzending waren apengeluiden te horen, en aan het einde van het programma zei de presentator: "rustig, Sylvana". De radio-DJ bood al snel zijn excuses aan voor de opmerking, maar voor Sylvana was het niet genoeg. Ze weigert nog steeds om Giel onder ogen te komen, zoals mijn collega Sybren Porfírio gisteren al schreef. De DENK-politica was uitgenodigd door De Wereld Draait Door om in discussie te gaan met de presentator, maar daar zat ze niet op te wachten. Op Facebook legt ze uit waarom, en maakt gelijk zélf een discriminerende opmerking.

Lang verhaal kort: Giel is een racist, en Sylvana wil niet met hem aan tafel. In een uitgebreide analyse 'onthult' ze wat de woorden van Giel bij DWDD 'werkelijk' betekenen. Zo zei Giel "de oorzaak was hoe ik radio maak", maar volgens de DENK-diva betekent dat eigenlijk "de oorzaak was mijn gevoel van witte superioriteit". Ze gaat nog verder: waar de radiomaker zei dat hij geraakt was door alle ophef rond zijn grap, zegt Sylvana dat hij eigenlijk het volgende bedoelt:

"Ik geloof nog in de mythe van witte onschuld."

Wat bedoelt Sylvana Simons hiermee? Giel Beelen gelooft volgens haar in de "mythe" van "witte onschuld". Sylvana leent hier een term uit het handboek van de critical theory-beweging, die betoogt dat alle blanken medeplichtig zijn aan de onderdrukking van zwarten. "Witte onschuld" is volgens deze beweging dan ook een mythe – alle blanken zijn schuldig aan racisme en onderdrukking.

Al eerder dit jaar uitte Sylvana deze verontrustende denkbeelden op haar Facebookpagina, en nu doet ze daar een schepje bovenop. In haar wereldbeeld staat geen enkele vermeend racistische opmerking op zichzelf – deze vormen onderdeel van een massale onderdrukking van zwarten door blanken. Voor Sylvana is de blanke altijd de dader, en is de zwarte altijd slachtoffer. Het is dan ook geen wonder dat ze haar hand er niet voor omdraait om onfrisse types zoals de agressieve anti-Zwarte Piet-activist Jeffrey Afriye een hart onder de riem te steken.

Sylvana Simons uit haar denkbeelden op zo'n subtiele manier, dat veel mensen zullen zeggen dat het allemaal wel meevalt. Maar vergis je niet: haar wereldbeeld is gebaseerd op het idee dat alle blanken zich schuldig maken aan onderdrukking en racisme. Sylvana beoordeelt dus mensen op hun huidskleur, precies wat ze haar tegenstanders verwijt. Ze zegt dat ze 'verbinding' wil, maar zet wel alle blanken weg als racisten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties