De Nederlandse democratie gaat total loss door holle frasen

De Nederlandse democratie gaat total loss door holle frasen

Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

De Nederlandse democratie werkt als systeem niet goed meer. Wetenschapper Wouter Schakel toonde dit indringend aan in zijn promotie-onderzoek. Ik ben daarop ingegaan in mijn vorige bijdrage. Politici op het pluche vinden dat vervelend om te horen want zij maken deel uit van dat systeem. Zij trekken aan de touwtjes en zorgen ervoor dat dit systeem gehandhaafd blijft in hun voordeel. Komt er er een kantelmoment?

Teneinde het vigerend systeem te kunnen continueren zijn dissidente geluiden dus niet gewenst. Daardoor kan het voortwoekeren. Vandaar dat de negatieve trend doorzet en de wal het schip gaat keren. Een politicus ter linkerzijde meende triomfantelijk dat als het systeem niet meer goed werkt dit is op te lossen via ‘nieuw leiderschap’. Het bleek een holle marketing frase en de partij werd gehalveerd in de peilingen.

Een andere politicus ter rechterzijde, die de teloorgang van de democratie structureel wilde aanpakken, werd met uitsluiting bedreigd. Het uitsluiten van een politieke partij, zonder dat hiervoor wettelijke gronden zijn, is fascistoïde. Een partij die zich liberaal noemt ging akkoord met de Asielwet, een wet om gemeenten te dwingen asielzoekers op te nemen. Geconstateerd wordt dat dwang allerwegen toeneemt. Dat haaks op democratie. Dwang is fascistoïde. De premier beloofde de aantallen asielzoekers te berken: holle frasen. De premier had nog zó beloofd transparanter op treden en beter naar het parlement te luisteren: holle frasen.

Met het teloorgaan van de democratie ging ook de rechtsstaat teloor. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is geen rechtsstaat mogelijk zonder democratie. De premier weet dit goed te duiden voor andere landen, maar voor eigen land pleegt hij louter holle frasen. Naar aanleiding van liquidaties werd door de minister van Justitie herhaald gezegd dat de rechtsstaat in gevaar is: holle frasen. De rechtsstaat kan immers niet beter worden als de democratie niet beter wordt. Het blijft steeds bij holle frasen.

De vraag is hoe lang men hiermee kan doorgaan. Dan schieten mij de prachtige woorden van de Amerikaanse president Abraham Lincoln te binnen: “You can fool all people some of the time and you can fool some people all of the time, but you cannot fool all people all of the time.” Laten we hopen dat hij ook nu weer gelijk krijgt.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

De Nederlandse democratie gaat total loss door holle frasen
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties