frits bosch column

-Frits Bosch- ABP wijzigt het beleggingsbeleid naar duurzaam: minder rendement

Opiniedec 23 2022, 20:30
‘Iedereen heeft heel lang naar elkaar gewezen: overheid, consumenten, bedrijven en pensioenfondsen”, zegt Dominique Dijkhuis, sinds dit jaar uitvoerend bestuurder beleggen, tegen HFD vandaag. “We stellen nieuwe doelen en monitoren die. We willen eeg uit alle fossiele brandstof en infrastructuur”. Nieuwe bezems… Geweldig! ABP is Nederlands grootste fonds met 461 miljard euro.
Gaat mevrouw Dijkhuis niet langer in een auto zitten? Neemt ze niet langer het vliegtuig, de private jet? Gaat ze voortaan per zeilboot conform Greta? Of gaat ze verder met de fiets en benenwagen? Ook elektrisch vervoer is niet-duurzaam. “U moet wel consequent zijn mevrouw Dijkhuis!” Of is het zoals gebruikelijk: “het geldt voor iedereen, maar niet voor mij in mijn positie!” Doe als Hammurabi!
Dijkhuis: “Wij zetten nu een stap naar voren en gaan afscheid nemen van de helft van de concerns in portefeuille omdat ze niet of onvoldoende duurzaam zijn en verbonden zijn aan klimaatschade.” Vorig jaar is ABP al uit Shell gestapt. Dijkhuis: “Met minder bedrijven zijn we effectiever. We wensen dat de bedrijven in 2050 klimaatneutraal zijn en we vragen tussentijds hun vorderingen op. De lat komt steeds hoger te liggen. We gaan ook uit infrastructurele projecten maar in windparken.” Dijkhuis is duidelijk een doortastende dame met een originele visie. Niet dan?
Wat is het effect van dit beleid? Het effect is velerlei. Laten we er van uitgaan dat het ten goede komt aan het klimaat en dat is positief, hoewel het resultaat ver achter komma zal zijn en met het blote oog amper waarneembaar is. Maar het effect is in ieder geval ‘feel good’ en dat is ook wat waard. Het past in de huidige klimaathype, volgens sommige deskundigen klimaatwaanzin.
Vervolgens is het alles overheersende effect voor deelnemers dat het ten koste gaat van het rendement, dus ten koste van het pensioen van deelnemers. Vermogensbeheerders hebben de neiging dit te ontkennen maar het is ontegenzeglijk wel het geval. Als ABP afscheid neemt van 50% van haar beleggingen dan moeten we aannemen dat ABP in die bedrijven belegde vanwege het aantrekkelijke rendement op lange termijn. Daarin wordt het mes gezet. Het beleggingsuniversum wordt aanzienlijk kleiner en dus vallen vele aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden weg. Weg rendement.
Het tijdelijke effect is dat ABP haar duurzame beleggingen gaat ophogen met het vrijgekomen geld waardoor de koers van die bedrijven omhoog gaat en de koers van gedumpte bedrijven omlaag. Dienstverlening is doorgaans duurzamer dus die bedrijven zullen een positief effect kunnen waarnemen en zo nog meer sectoren.
Het beleid van ABP is slecht nieuws voor index beleggen. Want indexbeleggers beleggen per definitie in de index waarin ook niet-duurzaam zit. Indexfondsen en ETF’s kunnen een knauw krijgen. Dit zeker is het geval als nog meer fondsen het voorbeeld van ABP volgen en dat doen ze traditiegetrouw.
Een volgend effect kan zijn dat er bedrijven zijn die al dan niet noodgedwongen van de beurs verdwijnen ter financiering van hun investeringen. Ze zullen zich dan wellicht meer financieren via banken met bedrijfsleningen. Het kan leiden tot een verarming van de effectenbeurs, vooral omdat meerdere bedrijfspensioenfondsen het voorbeeld van ABP volgen.
Een ander effect is dat de kosten van het fonds hoger worden. Voor duurzaam beleggen geldt een hoger kostenplaatje van de vermogensbeheerders. Het gaat dus weer ten koste van het rendement.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Is de beleidswijziging goed of slecht te noemen? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Ik ben niet enthousiast over beleggen in windturbines. Het is zeer milieu onvriendelijk en weinig effectief, maar blijkbaar zit ABP daar niet mee. Is het beleid wat kortzichtig? Daarvoor is nadere analyse van wat er feitelijk in de ABP beleggingsportefeuille gebeurt. ABP is geen super belegger. De rendementen van dit fonds zijn veelal beneden het gemiddelde van de fondsen. ABP legt al jaren de focus op duurzaam. Er is hier niets nieuws onder de zon, maar doortrekken van de beleidslijn. ABP hoor je nooit over rendement. Dat vindt men blijkbaar niet zo belangrijk getuige de matige resultaten. Bij ABP werken vele pro’s. Misschien ook eens iemand inhuren ter verbetering van het rendement?
Samengevat betekent dit voor pensioenfondsdeelnemers:
1. Uw pensioen wordt lager
2. Uw portefeuille wordt duurzamer
3. U heeft geen inspraak op de beleidswijziging.
Mocht u hier niet blij van worden dan heeft u ook in het nieuwe stelsel niet de mogelijkheid een ander fonds op te zoeken die meer bij u past. In het nieuwe stelsel loopt u meer risico maar nu ook minder rendement. Maar uw portefeuille is duurzamer en daar wordt u misschien wel blij van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten